Ekipa ‘Quo Vadis, Aida?’: Film otrežnjenja, već odjeknuo u svijetu

U kategoriji u kojoj se takmičio bh. film, za najbolji strani film, Oscara je dobio film ‘Another Round’ Thomasa Vinterberga.

Ni traga razočarenju nema, ovaj film će nadmašiti svoja očekivanja, poručila je bosanskohercegovačka glumica Emina Muftić koja je igrala u filmu Jasmile Žbanić ”Quo Vadis, Aida?”.

„Ovo je film koji je ukazao na socijalnu nepravdu, ovo je film koji će uticati na tok historije, na socijalno tretiranje, na političke odluke“, rekla je Muftić novinarima u Narodnom pozorištu u Sarajevu odakle je glumačka ekipa pratila dodjelu Oscara, prenijela je Fena.

Naglasila je da je sasvim sigurno da je to svjetski važan film u brojnim aspektima.

“Jako je važan za nas, za BiH, za regiju. Ovo je film otrežnjenja, iskupljenja, film koji svima puno znači, a tek je počeo ispunjavati svoju misiju“, navela je Muftić.

Glumac Izudin Bajrović je istog stava. Ponovio je da je ”Quo Vadis, Aida?” film koji ostaje generacijama.

“Film je već odjeknuo u svijetu, vidjeli su ga mnogi i vidjet će ga još mnogi kroz puno generacija. Nisam siguran da će film koji je dobio Oscara ostati toliko dugo i biti toliko značajan“, kazao je Bajrović.

Rekao je da ne treba biti očajan niti imati osjećaj gorčine ili poraza.

Omaž žrtvama u Srebrenici

Nije razočaran ni glumac Albaj Ukaj, ali kaže da mu je žao.

„Mislim da bi bilo jako bitno da je film dobio Oscara, ali film će još dugo živjeti“, naveo je Ukaj te poručio da je film omaž žrtvama u Srebrenici.

U kategoriji u kojoj se takmičio bh. film, za najbolji strani film, Oscara je dobio film “Another Round” Thomasa Vinterberga. “Another Round” bio je najveća konkurencija filmu Jasmile Žbanić. U istoj kategoriji su bili i filmovi “Better days”, “Collective” i “The Man Who Sold His Skin”.

Film Jasmile Žbanić ”Quo Vadis, Aida?” tematizira genocid u Srebrenici. Svjetska premijera filma održana je na 77. Venecija film festivalu, a nakon toga film je prikazan i na drugim brojnim festivalima među njima festival u Torontu, Hamburgu, na Viennaleu u Austriji, festivalu New Horizons u Poljskoj, Festivalu europskog filma u španskoj Sevilli, meksičkom Los Cabos film festivalu, francuskom Arras Film festivalu, međunarodnom film festivalu Macao u Kini.

Film je bio nominiran i za najbolji film van engleskog govornog područja za BAFTA nagradu, koju dodjeljuje Britanska filmska akademija.

Nagrađen je na više festivala, uključujući filmski festival London Film Week u decembru 2020. godine s tri nagrade: za najbolji film i najbolju rediteljicu, dok je najboljom glumicom proglašena Jasna Đuričić.

Izvor: Al Jazeera i agencije