U Los Angelesu u nedelju 93. svečana dodjela Oskara

U kategoriji za najbolji strani film će se takmičiti i “Quo Vadis, Aida” (Kuda ideš, Aida), sarajevske režiserke Jasmile Žbanić.

Ceremonija dodjele Oscara, pomjerena je ove godine za 25. april zbog pandemije korona virusa (Reuters)

U Los Angelesu će u nedjelju uvečer biti održana 93. svečanost dodjele Oskara, nagrada američke Akademije filmskih umjetnosti i nauka, na kojoj je ove godine favoriti film “Mank” Davida Finchera sa najviše, deset nominacija za tu prestižnu filmsku nagradu.

Taj film je nominovan između ostalog za najbolji film, najbolju režiju, najboljeg glumca, najbolju žensku sporednu ulogu kao za brojne tehničke kategorije, prenosi Beta.

Po šest nominacija je dobilo nekoliko filmova – “Nomadland”, “The Father”, “The Trial of the Chicago 7”, “Judas and the Black Messiah”, “Minari” i “Sound of Metal”.

Za najbolju režiju će se takmičiti Chloe Zhao za “Nomadland”, David Fincher za “Mank”, Lee Isaac Chung za “Minari”, Emerald Fennell za “Promising Young Woman” i Thomas Vinterberg za “Drunk”.

U kategoriji za najbolji strani film će se takmičiti i “Quo Vadis, Aida” (Kuda ideš, Aida), sarajevske režiserke Jasmile Žbanić.

Uživo sa nekoliko lokacija

U kategoriji najboljeg glumca nominovani su Riz Ahmed, Chadwick Boseman, Anthony Hopkins, Gary Oldman i Steven Yeun, a za Oskara najbolje glumice će se takmičiti Viola Davis, Andra Day, Vanessa Kirby, Frances McDormand i Carey Mulligan.

Ceremonija dodjele Oscara, pomjerena je ove godine za 25. april zbog pandemije korona virusa, a biće emitovana uživo sa nekoliko lokacija, među kojima je i dvorana Dolby u kojoj se tradicionalno uručuju nagrade.

Izvor: Agencije