Knjigu bh. književnika Mehmedinovića NYT uvrstio među deset najboljih

Radi se o autobiografskom romanu bosanskog pisca koji je preživio opsadu Sarajeva i preselio u Phoenix sa porodicom 1996.

Književnik Semezdin Mehmedinović [Matija Habljak/PIXSELL]
Književnik Semezdin Mehmedinović [Matija Habljak/PIXSELL]

Knjiga bosanskohercegovačkog književnika Semezdina Mehmedinovića uvrštena je među deset najboljih po izboru urednika New York Timesa, javlja reporter Al Jazeere Ivica Puljić.

Knjiga “Me'med, crvena bandana i pahuljica”, objavljena 2017, ove godine je doživjela još jedan uspjeh. Američka nezavisna izdavačka kuća Catapult objavila je prevod ovog romana na engleskom pod nazivom ‘My Heart’.

Duboka i šarmantna knjiga

Kako navodi New York Times, radi se o autobiografskom romanu bosanskog pisca koji je preživio opsadu Sarajeva i preselio u Phoenix sa porodicom 1996. Puna prodornog zapažanja i ljepote, knjiga je protivmjera eroziji sjećanja, piše list.

“Francine Prose u svojoj recenziji naziva je ‘moćnom, ujedno dubokom i šarmantnom’. Iako se bavi tragedijom, knjiga ni u jednom momentu nije depresivna, dijelom zbog ljepote jezika – stručno ju je sa bosanskog prevela Celia Hawkesworth – i dijelom zbog svoje dubine i iskrenosti emocija, njene inteligencije i darežljivosti, i preciznosti i originalnosti Mehmedinovićevih zapažanja.”

Izvor: Al Jazeera

Povezane

Više iz rubrike KULTURA
POPULARNO