Nagrađivani filmovi u programu Mreže festivala Jadranske regije

Devetodnevni festival, koji se održava u sklopu Mreže festivala Jadranske regije, bit će održan online.

U programu festivala su nagrađivani filmovi (EPA - Ilustracija)

Prvi zajednički regionalni online filmski festival, koji je udružio četiri filmska festivala iz četiri zemlje: Sarajevo Film Festival (Bosna i Hercegovina), Zagreb Film Festival (Hrvatska), Festival autorskog filma iz Beograda (Srbija) i Filmski festival Herceg Novi (Crna Gora), publici nudi novi doživljaj festivalskog iskustva.

Od 9. do 17. aprila publici u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori prikazat će filmove koje su izabrali selektori četiri partnerska festivala, saopćili su organizatori.

Devetodnevni festival, koji se održava u sklopu Mreže festivala Jadranske regije, bit će održan online na ondemand.kinomeetingpoint.ba i ujedno predstavlja proljetna izdanja svakog od festivala: Proljetno izdanje Sarajevo Film Festivala / Prolećno izdanje Festivala autorskog filma / Proljećno izdanje Filmskog festivala Herceg Novi / Proljetno izdanje Zagreb Film Festivala.

U programu festivala su nagrađivani filmovi, od kojih su neki bili u programima filmskih festivala u Cannesu, Veneciji, Sarajevu i Berlinu, održanih online ili u izmijenjenoj formi uslijed pandemije, kao i dva jugoslavenska klasika.

Projekcije i nagrađivanih filmova

To su filmovi Smrt filma, a i mog oca (režija: Dani Rosenberg), hibridna kombinacija fikcije i stvarnosti u kojoj reditelj prati posljednje dane svog oca kamerom, trudeći se da zamrzne vrijeme i naoruža se protiv nadolazeće tuge.

Film je bio u službenoj selekciji festivala u Cannesu.

U programu je i Novi poredak, novi igrani film meksičkog reditelja Michela Franca, dobitnika Počasnog Srca Sarajeva 26. Sarajevo Film Festivala, premijerno prikazan u Veneciji, gdje je osvojio Srebrnog lava – Veliku nagradu žirija.

U napetoj distopijskoj drami, Franco tematizira pitanje revolucije i uspostavljanje novog poretka.

Debitantski igrani film Philippa Yuryeva Mladi kitolovac premijerno je prikazan i nagrađen prošle godine na festivalu u Veneciji, a govori o tinejdžeru koji živi u izoliranom selu na Beringovom moreuzu, koje se nalazi između Čukotke i Aljaske i dijeli Rusiju od Amerike.

Sa Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu u programu su filmovi Sluge režima (Ivan Ostrochovský) o epizodi iz života mladih vjerskih službenika rastrzanih između Katoličke crkve i vladajućeg Komunističkog režima 1980-ih u Čehoslovačkoj, te debitantski igrani film Jeanette Nordahl Krvne veze.

Dokumentarni film Jedna od nas Đure Gavrana, koji je svjetsku premijeru imao na Sarajevo Film Festivalu, prati reakcije jedne zajednice na otkriće o seksualnom zlostavljanju.

U programu i jugoslavenski klasici

U programu su i restaurirane verzije jugoslavenskih klasika, koji se prikazuju sa željom da se podsjeti na filmsko blago regije: film Pavle Pavlović Puriše Đurđevića iz 1975. godine, nagrađen na festivalima u Puli, Avelinu i Trstu, i Miris poljskog cveća Srđana Karanovića iz 1977. godine, nagrađen na festivalima u Puli, Vrnjačkoj Banji i Cannesu.

Uz film, publika će imati priliku pogledati i razgovore s nekim od autora filmova u programu.

Ovaj program u sklopu Mreže festivala Jadranske regije početak je zajedničke saradnje i udruživanja četiri festivala iz regije.

Njihova saradnja će biti nastavljena i kroz program ovogodišnjih izdanja festivala: na svakom od festivala bit će predstavljene zajedničke, nove selekcije filmova, sve s ciljem uspostavljanja novih vrijednosti usljed promjena u filmskoj industriji izazvanih pandemijom COVID-19, okupljanja publike i promocije kulturnog naslijeđa te vraćanja osjećaja zajedništva i blikoststi.

Mrežu festivala Jadranske regije podržao je program  MEDIA Kreativna Evropa.

Izvor: Agencije