Film ‘Quo vadis, Aida?’ dobio dvije nominacije za BAFTA nagradu

Film Jasmile Žbanić koji tematizira genocid počinjen u Srebrenici, nominiran je za najbolji film van engleskog govornog područja i najboljeg reditelja/icu.

'Quo vadis, Aida?' ispričan je kroz ulogu glavnog lika Aide, ratne prevoditeljice holandskog bataljona UN-a

Film Quo vadis, Aida? bosanskohercegovačke rediteljice Jasmile Žbanić dobio je dvije nominacije za BAFTA nagradu, koju dodjeljuje Britanska akademija filmske i televizijske umjetnosti.

Film Jasmile Žbanić, koji tematizira genocid počinjen u Srebrenici u julu 1995. godine, ispričan kroz ulogu glavnog lika Aide, ratne prevoditeljice holandskog bataljona Ujedinjenih naroda, nominiran je za najbolji film van engleskog govornog područja i najboljeg reditelja/icu.

U kategoriji za najboljeg reditelja/icu su, pored Jasmile Žbanić, nominirane još tri žene – Chloe Zhao, Shannon Murphy i Sarah Gavron – te Thomas Vinterberg.

Najviše nominacija za ‘Zemlju nomada’ i ‘Rocks’

Američka drama o posljedicama recesije Zemlja nomada i britanska priča o odrastanju Rocks dobili su najviše nominacija za nagradu BAFTA, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Porodična drama Otac, priča iz Hollywooda Mank, film inspiriran pokretom #MeToo Promising Young Woman i film na korejskom Minari slijede sa po šest nominacija.

BAFTA nagrade će biti dodijeljene 11. aprila.

Izvor: Al Jazeera i agencije