SFF: Wimu Wendersu ‘Počasno srce Sarajeva’

Na festivalu će biti prikazana retrospektiva odabranih djela čuvenog režisera.

Wenders se vraća Sarajevo Film Festivalu deset godina nakon svoje prve posjete (Ustupljeno Al Jazeeri)
Wenders se vraća Sarajevo Film Festivalu deset godina nakon svoje prve posjete (Ustupljeno Al Jazeeri)

Sarajevo Film Festival će odati počast reditelju Wimu Wendersu u znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

Cijenjenom reditelju će tokom 27. izdanja festivala biti uručena nagrada “Počasno Srce Sarajeva”, dok će u sklopu programa “Posvećeno” (Tribute to) biti prikazana retrospektiva njegovih odabranih filmova.

„Presretni smo što možemo odati priznanje jednoj od centralnih ličnosti svjetske kinematografije. Svojim radom u oblasti vizuelnih umjetnosti, kao izvanredan filmski autor i fotograf, Wim Wenders publici uvijek donosi nezaboravne priče i emocije“, rekao je direktor Festivala Mirsad Purivatra.

Wenders će održati Masterclass, a Festival će organizirati i posebnu projekciju novorestaurirane verzije njegovog filma Hotel od milion dolara, koji je 2000. godine osvojio Srebrnog medvjeda na Berlinskom festivalu.

Predavanja u Sarajevu 2011.

Wenders se vraća Sarajevo Film Festivalu deset godina nakon svoje prve posjete – 2011. godine predstavio je svoje revolucionarno 3D filmsko ostvarenje PINA, dugometražni dokumentarni omaž legendarnoj koreografkinji Pini Bausch (1940.-2009.), nominiran za Oscara.

Iste godine, Wenders je na 17. Sarajevo Film Festivalu (2011.) održao predavanja učesnicima programa Talents Sarajevo, edukativnog programa koji Sarajevo Film Festival organizira u saradnji sa Berlinale Talents i Međunarodnim filmskim festivalom u Berlinu.

Sarajevo Film Festival održat će se od 13. do 20. augusta 2021. godine.

Izvor : Al Jazeera

Povezane

Danas završava 26. izdanje Sarajevo Film Festivala. Nagrade najboljim filmovima  dodijeljene su sinoć, a organizatori su zadovoljni jer je putem online platformi Festival zabilježio rekordnu gledanost. Ipak, nadaju se da je ovo bilo posljednje izdanje SFF-a u kojemu su kina bila zatvorena za publiku.

Počinje 26. Sarajevo Film Festival. Prvi put bez publike i slavnih uzvanika. Zbog epidemiološke situacije festival je u online formi. Festivalska platforma publici u virtualnom svijetu nudi više od 180 filmova, dok se za nagradu Srce Sarajeva bori 49 filmskih ostvarenja. U Sarajevu ispred Narodnog pozorišta je Aida Hadžimusić.

Više iz rubrike KULTURA
POPULARNO