‘Kuća male zvijezde’, dokumentarni film na Al Jazeeri Balkans

Inspirativna priča o ‘Nudži’ i njenom nastojanju da promijeni život i premosti sve prepreke koje pred nju stavljaju protivnici, ali i priča o dobrim osobama koje je privukao njen optimizam i podrška koju pruža drugima.

Nalazimo se na startnoj liniji half Ironman triatlona – 1,9 kilometara plivanja, 90 kilometara vožnje bicikla i 21 kilometar trčanja.

Pored nas je Nudži, lektorica iz Sarajeva, koja je odlučila promijeniti život i biti prva pokrivena Evropljanka koja je završila ovu tešku utrku. Iza nas je rat koji je na svima ostavio ožiljke, uključujući i Nudži. Izgubila je oca, djetinjstvo i dom.

Pred nama je njena inspirativna priča o nastojanju da promijeni život i premosti sve prepreke koje pred nju stavljaju protivnici, ali i priča o dobrim osobama koje je privukao njen optimizam i podrška koju pruža drugima.

Nudži je odlučna, a utrka samo što nije počela.

Razmišlja o milion stvari, a nisu sve lijepe i prijatne.

Međutim, kao i uvijek, bira osmijeh.

Jeste li i vi spremni na isti izbor?


Dokumentarni film Kuća male zvijezde Slađane Lučić bio je prikazan u selekciji AJB Screening na AJB DOC 2019. Nastao je u koprodukciji sa AJB i bit će premijerno prikazan 14. marta 2021. u 19:05, repriza u 23:05 AJB SportDoc na AJB te na digitalnim platformama AJB.


Filmska ekipa

Scenaristica, redateljica i producentica Slađana Lučić se više od 20 godina bavi novinarstvom. Još u vrijeme studiranja u Osijeku (Hrvatska) radila je kao vanjska saradnica dnevnih novina Glas Slavonije i Jutarnji list te na lokalnoj televiziji. Uskoro se u potpunosti odlučuje posvetiti televizijskom novinarstvu i prelazi na Hrvatsku radio-televizijiu. Rad nastavlja u redakciji Vijesti RTL-a kao novinarka i urednica.

Slađana Lučić (Aida Redžepagić/Littlestarrising.com)

Posljednjih šest godina živi i radi u Sarajevu (Bosna i Hercegovina), kao urednica vijesti Al Jazeere Balkans, regionalne TV-kuće koja je dio svjetske mreže Al Jazeere. Izvještavala je s brojnih regionalnih i svjetskih događaja, radila na edukaciji mladih novinara i medijskim treninzima za brojne nevladine organizacije.

Kuća Male Zvijezde njen je prvi dokumentarni film.

ProducenticaTamara Babun rođena je u Zagrebu. Nakon završene Privatne klasične gimnazije diplomirala je produkciju na Akademiji dramske umjetnosti.

Tamara Babun (Nina Đurđević/Littlestarrising.com)

Od 2006. godine bavi se filmom na različitim funkcijama u sektorima organizacije i produkcije. Od 2011. do 2015. bila je producentica programa za kontinuirano usavršavanje ZagrebDox Pro, dok je od 2012. do 2016. radila u Factumu na mjestu izvršne producentice. Koscenaristica je slovensko-hrvatsko-italijanskog transmedijskog projekta koji uključuje on-line serijal i dugometražni dokumentarni film “iOtok” o otoku Biševu. Sudjelovala je u izradi teksta Preporuke Vijeća Evrope za ravnopravnost spolova u AV sektoru te kao konsultantica u stvaranju RomArchivea, digitalnog arhiva romskog filma Romedia Fondacije iz Budimpešte. U Nadzornom je odboru Hrvatske udruge producenata te je članica Hrvatskog društva filmskih radnika. Početkom 2017. godine osnovala je produkcijsku kuću Wolfgang i Dolly d.o.o.

Direktor fotografije Vjeran Hrpka rođen je 1972. godine u Osijeku. Diplomirao je filmsko snimanje na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu gdje je stekao zvanje akademski snimatelj.

Vjeran Hrpka (Antun Balog/Littlestarrising.com)

Filmsku fotografiju potpisuje na više od 20 filmskih naslova, a filmovi koje je snimio prikazani su na filmskim festivalima, kako u Hrvatskoj, tako i u brojnim zemljama svijeta. Od 2011. radi kao umjetnički saradnik na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, a od 2014. u zvanju je docenta. Predaje kolegije iz medija fotografije, snimanja i alternativnih fotografskih procesa. Hrpka je za svoj rad više puta nagrađivan na skupnim izložbama fotografija i filmskim festivalima, od kojih je najznačajnija godišnja nagrada “Nikola Tanhofer” za snimateljski rad na filmu “Iza lica zrcala”.

Montažerka Ana Štulina rođena je 12. veljače 1979. u Zadru, Hrvatska. Filmsku režiju na Akademiji dramske umjetnosti završila je 2004. godine u Zagrebu. Tokom profesionalnog stvaralaštva radila je kao producentica te redateljica dugometražnih i kratkih filmova, dokumentarnih filmova, eksperimentalnih filmova, drama, TV-serija, reklama i muzičkih spotova.

Ana Štulina (Krešimir Štulina/Littlestarrising.com)

Skladiteljica – Koncertna harmonikašica i skladateljica Merima Ključo ispunjava vrtoglave glazbene inačice svirkom koja dira u srce svojom dubinom razumijevanja i iskustvom.

Obrazovanje je stekla na području savremene muzike te nastupala na najvećim muzičkim pozornicama širom svijeta, ne samo kao solistica sa svjetski poznatim orkestrima, ansamblima i skupinama (među kojima su Škotski komorni orkestar, Holland Symphonia, Nizozemski radijski filharmonijski orkestar, Ansambl Asko/Schönberg i Nizozemski puhački ansambl) nego i kao skladateljica i izvođačica u brojnim pozorišnim, opernim, filmskim i radijskim dramskim produkcijama.

Merima Ključo (Kemal Softić/Littlestarrising.com)

Njena strast prema tradicionalnoj i savremenoj glazbi stvara čudesan muzički doživljaj koji njenom radu pridaje jednu novu dimenziju. Jedinstvena je njena vještina u različitim muzičkim žanrovima i sposobnost spajanja istih na veličanstven način: ona je nekoliko izvođača u jednoj osobi. Radove Merime Ključo izdali su, među ostalima, Random House i Schott Music.

Izvor : Al Jazeera

Povezane

Na Sarajevo Film Festivalu svjetsku premijeru doživio je dokumentarni film “Kuća Male zvijezde” hrvatske režiserke Slađane Lučić. Film prati nadljudske sportske napore Nudžejme Softić, rodom iz Kozarca, prepoznatljive po trčanju s hidžabom i po zalaganju da što veći broj ljudi motivira da trče. Zbog velikog interesa publike, film će na festivalu imati dodatnu projekciju. 

U prethodna tri dana na festivalu je prikazano dvadeset filmova uz veliko interesovanje publike i medija, a svečana ceremonija zatvaranja i dodjela festivalskih nagrada biće održana večeras u 20, sati u sarajevskom Cinema Cityu.

24 Sep 2019
Više iz rubrike KULTURA
POPULARNO