U 81. godini preminuo dirigent Miroslav Homen

Bio je redovni gost dirigent Sarajevske filharmonije i Orkestra RTV Sarajevo, a kao gost dirigent nastupio je u svim pozorišnim kućama bivše Jugoslavije i u mnogim evropskim zemljama.

Godine 1998. primio je Nagradu Milka Trnina za ravnanje operama Rigoletto Giuseppea Verdija i Madame Butterfly Giacoma Puccinija (Facebook/Narodno Pozorište Sarajevo)
Godine 1998. primio je Nagradu Milka Trnina za ravnanje operama Rigoletto Giuseppea Verdija i Madame Butterfly Giacoma Puccinija (Facebook/Narodno Pozorište Sarajevo)

Poznati dirigent Miroslav Homen preminuo je danas u 81. godini života.

Ova vijest potvrđena je iz Narodnog pozorišta Sarajevo, na čijoj je Facebook stranici je uz oproštaj napisano nekoliko riječi o životu i uspjesima maestra Homena.

Rođen je u Dubrovniku 1940. Muzičku akademiju, Odsjek za kompoziciju i dirigiranje, završio je u Sarajevu 1966. Iste je godine postao dirigent sarajevske Opere i baleta.

Od 1971. godine bio je honorarni saradnik Muzičke akademije za predmete zbor i zborno pjevanje, a od 1986. izvanredni profesor za studij opernih uloga i korepeticiju opere.

Bio je redovni gost dirigent Sarajevske filharmonije i Orkestra RTV Sarajevo.

Od 1988. do 1990. godine bio je direktor sarajevske Opere i Sarajevske filharmonije.

Trideset je godina bio dirigent studentskog zbora “Slobodan Princip Seljo” iz Sarajeva s kojim je osvajao prve nagrade na međunarodnim natjecanjima u Italiji i Engleskoj.

Nastupio u svim pozorišnim kućama bivše Jugoslavije

Kao gost dirigent nastupio je u svim pozorišnim kućama bivše Jugoslavije i u mnogim evropskim zemljama.

Godine 1992, za vrijeme ratnog vihora, dolazi u Rijeku, u Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca gdje preuzima posao dirigenta. Bio je ravnatelj Opere (1993/94), a šef dirigent do umirovljenja.

Nakon završetka rata, 1998. godine postavlja prvu poslijeratnu opernu premijeru u Sarajevu, Puccinijevu Toscu, potom 1999. i Verdijeva Trubadura, a 2000. praizvedbu prve bosanske opere Hasanaginica Asima Horozića.

Osim dirigiranjem, kontinuirano se bavio i simfonijskom djelatnošću.

Godine 1998. primio je Nagradu Milka Trnina za ravnanje operama Rigoletto Giuseppea Verdija i Madame Butterfly Giacoma Puccinija, obje u izvedbi Opere HNK Ivana pl. Zajca Rijeka.

Izvor : Agencije

Povezane

Borisa Komnenića regionalna publika zasigurno će ga pamtiti po ulozi Aleksandra Saše Popadića u seriji Bolji život.

07 Mar 2021
Više iz rubrike KULTURA
POPULARNO