Preminuo kompozitor i muzičar Sanja Ilić

Sanja Ilić, uspješni kompozitor, muzičar i osnivač grupe ‘Balkanika’, umro je u 70. godini od posljedica COVID-19.

Sanja Ilić je umro u 70. godini (Wikimedia)

Aleksandar Sanja Ilić, kompozitor i muzičar i osnivač grupe „Balkanika”, preminuo je danas u 70. godini, javljaju beogradski mediji.

Kako navodi RTS, Ilić je preminuo od posljedica COVID-19, prenosi Tanjug.

Ilić je rođen u Beogradu 27. marta 1951. godine, a osim toga što je bio uspješan kompozitor, po obrazovanju je bio arhitekta.

Kao mladić je nastupao u grupi “Vragolani”, a zatim u grupi “San”.

Njegov najbolji prijatelj Predrag Jovičić Trta, pjevač grupe San, poginuo je od strujnog udara u toku koncerta u dvorani Čair u Nišu 1975, a u znak sjećanje na njega, snimio je album “Uspomene”.

Osnivanje grupe Balkanika

Sedamdesetih godina 20. stoljeća je komponovao muziku za himnu fudbalskog kluba Crvena zvezda na tekst Ljubivoja Ršumovića: „Sve što smo želeli, sve što smo hteli, to su nam dali, crveno-beli“.

Njegova pjesma “Halo, halo” u izvođenju grupe Aske predstavljala je tadašnju Jugoslaviju na Pjesmi Eurovizije 1982, a “Princeza” u izvođenju Slađane Milošević i Dade Topića, bila je kandidat na jugoslovenskom izboru za Pjesmu Eurovizije 1984.

Grupu Balkanika je osnovao 1998, a prvi koncert je održan 26. juna 2000.

Sa Balkanikom je nastupao na koncertima širom svijeta, a Srbiju je predstavljao na pjesmi Evrovizije 2018. u Lisabonu sa pjesmom “Nova deca” koja je ušla u finale takmičenja.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada