Modul memorije 2021 počinje 3. aprila u online formatu

Ovogodišnja dobitnica Nagrade za doprinos očuvanju kulture sjećanja je bh. rediteljica Jasmila Žbanić.

Program će, kao i svake godine, biti prezentiran kroz različite umjetničke forme (MESS)

Modul Memorije 2021. počet će u subotu, 3. aprila, u Historijskom muzeju u Sarajevu, otvaranjem izložbe “Ožiljci” fotografa Paula Lowea, prošlogodišnjeg dobitnika Nagrade za doprinos očuvanju kulture sjećanja.

Ovogodišnji Modul Memorije, kroz različite forme tematski će se baviti umjetničkom percepcijom radikalnih iskustava nastalim kao posljedica ratova te načinima da se ta užasna iskustva iskoriste za kreiranje kulture sjećanja koja bi bila most prema kreiranju boljeg i plemenitijeg društva za buduće generacije, poručuju iz MESS-a.

 

Program će, kao i svake godine, biti prezentiran kroz različite umjetničke forme: od filma, teatra, fotografskih i drugih izložbi, te publiciranjem i promocijom knjige.

U nešto više od mjesec dana bit će predstavljeno 16 programa iz osam zemalja.

Većina sadržaja, zbog epidemiološke situacije te u interesu sigurnosti publike, bit će realizirana u online formatu.

Jasmila Žbanić dobitnica godišnje nagrade

Ovogodišnja dobitnica Nagrade za doprinos očuvanju kulture sjećanja je bosanksohercegovača rediteljica Jasmila Žbanić.

Nagrada joj se dodjeljuje za sveukupni umjetnički rad i doprinos kreiranju kulture pamćenja, afirmaciji ljudskih prava i sloboda te uspostavljanju temelja za bolje uzajamno razumijevanje među ljudima.

Umjetnički i društveni angažman Jasmile Žbanić, jedne od najznačajnijih evropskih rediteljica, apsolutni je primjer umjetničke i ljudske posvećenosti koja u potpunosti objedinjuje najviše estetske i etičke standarde, kažu iz MESS-a.

Jasmila Žbanić je četvrta dobitnica ovog priznanja, koje su do sada dobili Milomir Kovačević Strašni, Ron Haviv i Paul Lowe.

Ovogodišnje izdanje Modula Memorije bit će zatvoreno 9. maja, na Dan pobjede nad fašizmom, online emitiranjem predstave Ay, Carmela Sarajevskog ratnog teatara (SARTR).

Izvor: Al Jazeera