Preminuo glumac Vlasta Velisavljević

Vlasta Velisavljević umro je je u 95. godini od posljedica zaraze korona virusom; ostvario je oko 350 uloga na filmu, u pozorištu i na televiziji.

Vlasta Velisavljevic bio je najstariji aktivni glumac u Srbiji (Borna Filic/PIXSELL)

Glumac Vlastimir – Vlasta Velisavljević umro je u 95. godini od posljedica zaraze korona virusom.

U bolnicu je primljen 18. marta u lošem zdravstvenom stanju, a sljedećeg dana je prebačen u KBC “Dragiša Mišović”, nakon što mu se stanje dodatno pogoršalo, prenosi Beta.

Vlasta Velisavljević je ranije primio obje doze vakcine protiv korona virusa, ali mu se stanje pogoršalo, prenosi Tanjug.

“Čuvao sam se i još se čuvam. Gadno je kada imate neki problem druge vrste što se tiče zdravlja, pa onda zbog korone druge delatnosti u medicini ne rade ili rade sa smanjenim kapacitetom. Sve je donekle zatvoreno. Sada ne možemo da se kontrolišemo kao ranije. Ili možemo manje. Kao i ostali svet, tako se čuvam i ja. Svet se bori i ja zajedno sa svetom”, rekao je nedavno poznati glumac povodom teške situacije u cijelom svijetu zbog pandemije korona virusa.

U pozorištu, na filmu i televiziji 350 uloga

Velisavljević je prošlog ljeta napunio 94 godine, postavši time najstariji aktivni glumac u Srbiji.

Glumom se počeo baviti sa 14 godina.

Ostvario je oko 350 uloga na filmu, u pozorištu i na televiziji.

Kada je imao samo 17 godina, tokom Drugog svjetskog rata, bio je u koncentracionom logoru Dortmund Herde u Njemačkoj.

Potom je od 1950. tri godine proveo najprije u zatvoru na Banjicu, pa na Golom otoku, zbog druženja sa Slovencem Dušanom Majcenom, pukovnikom tadašnje Jugoslovenske narodne armije (JNA) i načelnikom katedre na Višoj vojnoj akademiji, koji je bio staljinista, piše beogradski Danas.

Bio je dio stalne postave kultne predstave Buba u uhu, koja se igra četiri desetljeća u njegovom matičnom teatru.

Prvi put je zaigrao u pozorištu “Roda Gite Predić, kćerke Branislava Nušića, a glumački zanat “pekao” je kod, kako je govorio, “vrhunskog juvelira“ Mate Miloševića, u čijoj je klasi stasala zlatna generacija glumaca: Predrag – Pepi Laković, Olivera Marković, Olgica Stanisavljević, Vlastimir – Đuza Stojiljković, Mkiodrag – Deba Popović, Mihajlo – Mika Vitorović…

Sahrana u Aleji zaslužnih građana

Glumio je u velikom broju predstava u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, Beogradskom dramskom pozorištu, Ateljeu 212, Pozorištu na Terazijama, Zvezdara teatru, među kojima su Hamlet, Uobraženi bolesnik, Sumnjivo lice, Ne šetaj se gola, Hitler i Hitler, Gospođa ministarka, Kad su cvetale tikve…

Među filmskim i serijskim ostvarenjima u karijeri također je ima veliki broj uloga.

Neki od naslova su Orlovi rano lete, Na slovo na slovo, Diplomci, Majstori, Kamiondžije, Pozorište u kući, Grlom u jagode, Tesna koža, Braća po materi, Bolji život, Otvorena vrata, Gore dole, Pljačka Trećeg rajha, Ivkova slava, Naša mala klinika, Ulica lipa, Montevideo bog te video, Vojna akademija…

Prije tri godine dobio je priznanje za doživotnog počasnog člana Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, na prijedlog Udruženje dramskih umetnika Srbije, odobrio je da Vlasta Velisavljević bude sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Izvor: Agencije