Francuski dvojac osvojio Pritzkerovu nagradu za arhitekturu

Anne Lacaton i Jean-Philippe Vassal osvojili su prestižnu nagradu za svoj radikalan rad i održiv pristup arhitekturi.

Anne Lacaton i Jean-Philippe Vassa (Ustupljeno Al Jazeeri)

Održiva arhiktektura i u najurbanijim dijelovima francuskih arhitekata Anne Lacaton i Jean-Philippe Vassal nagrađena je ovogodišnjom Pritzker nagradom – najvećom arhitektonskom počašću – za dizajn koji transformira urbano stanovanje u komotne i održive prostore, naročito u kontekstu kolektivnog smještaja.

Tom Pritzker, predsjednik Fondacije Hyatt, koja sponzorira ovu prestižnu nagradu, objavio je dobitnike u utorak.

“Kroz dizajn privatnih i kolektivnih smještaja, kulturnih i akademskih institucija, javnih prostora i urbanih zdanja, Lacaton i Vassal preispituju održivost u svom odnosu prema postojećim strukturama, osmišljavajući projekte prvenstveno uzimajući u obzir ono što već postoji”, naveli su organizatori u saopćenju.

“Stavljanjem prioriteta na obogaćivanje ljudskog života… oni su u stanju pojedincu donijeti socijalnu, ekološku i ekonomsku korist, pomažući evoluciju grada.”

Kao što sama tvrdi, Lacation (65) je primijetila da je “dobra arhitektura otvorena – otvorena za život, otvorena za poboljšanje bilo čije slobode, gdje svako može uraditi ono što treba uraditi. To ne bi trebalo biti impozantno, ali mora biti poznato, korisno i lijepo, sa sposobnošću tihog podržavanja života koji će se u njemu odvijati.”

“Naš posao je otklanjanje ograničenja i problema te pronalaženje prostora koji mogu kreirati korist, emocije i osjećanja. Na kraju ovog procesa i svih napora mora postojati lakoća i jednostavnost, kada je sve prethodno bilo tako kompleksno”, kađe Vassal (67).

Latapie kuća [Ustupio Philippe Ruault]

Par je, također, pojasnio kako je pandemija korona virusa ojačala njihov dugogodišnji stav da ljudi zaslužuju otvoreni prostor i povezanost s prirodom, čak i kada žive u kolektivnim smještajima u gusto naseljenim gradovima.

“Jasno je da su se u jednoj godini stvari promijenile, naročito kada je riječ o našem odnosu s prostorom… Svi smo bili prisiljeni ostati kod kuće. Postalo je jasno koliko je životni prostor zapravo važan”, kaže Lacaton.

“Sve više i više vjerujemo da moramo otvoriti prostor prirodim elementima – zrakom, suncem i prirodnim svjetlom”, dodaje Vassal.

Kaže da je jedan od načina na koji pokušavaju povezati unutrašnjost s vanjskim prostorom model stana koji se otvara prema zatvorenom zimskom vrtu, koji liči na staklenik ili “zimski vrt”, a koji je moguće pretvoriti i u balkon.

“To je način da koncept kuće s vrtom dovedemo u gusto naseljeni grad”, kaže Vassal.

Vassal ističe da moramo otvoriti prostor prirodim elementima [Ustupio Philippe Ruault]

Lacaton i Bassal upoznali su se tokom studija arhitekture krajem 1970-ih u Bordeauxu.

Lacaton je potom diplomirala urbano planiranje, dok se Vassal preselio u Niger, kako bi radio na urbanom planiranju – ovo iskustvo opisuje kao “drugu školu arhitekture”.

U Nigeru su radili na prvom zajedničkom projektu, slamnatoj kolibi napravljenoj od lokalnog drveta.

Par je 1987. godine u Bordeauxu osnovao Lacaton & Vassal, a 2020. godine preselio ga je u Pariz.

Svoju energiju posvetili su privatnom i kolektivnom stanovanju, kao i muzejima i drugim kulturnim i akademskim institucijama.

Pritzkerova nagrada za arhitekturu dodjeljuje se od 1979. godine, a njeni osnivači su Jay A. Pritzker i njegova supruga Cindy.

Pobjednik dobija novčanu podršku od 100.000 dolara i bronzanu medalju.

Izvor: Al Jazeera i agencije