Spike Lee predsjednik žirija filmskog festivala u Cannesu

Američki režiser Spike Lee biće predsjednik žirija ovogodišnjeg, 74. Međunarodnog filmskog festivala u Cannesu koji će biti održan u julu.

Lee je prošle godine trebao biti predsjednik žirija Festivala u Cannesu, ali je zbog epidemije korona virusa festival bio odložen (EPA)

Američki režiser Spike Lee biće predsjednik žirija ovogodišnjeg, 74. Međunarodnog filmskog festivala u Cannesu koji će biti održan u julu, saopćili su organizatori festivala.

Lee (63) koji će biti prva tamnoputa osoba na mjestu predsjednika žirija Festivala u Cannesu, trebalo je prošle godine da bude na toj funkciji, ali je zbog epidemije korona virusa festival bio odložen, javila je agencija France Presse, a prenosi Beta.

Ovogodišnji festival biće održan od 6. do 17. jula, a pripreme su uveliko u toku pošto je odbor za selekciju već gledao brojne filmove. Zvanični izbor filmova i sastav žirija biće saopćeni početkom juna.

Filmovi i aktivizam

Organizatori su naveli da su izabrali Leeja za predsjednika žirija, jer se zalaže za pitanja tamnoputih ljudi, a autor je filmova koji se bave aktivizmom, namijenjenih široj publici.

Spike Lee je jedno od najvećih imena američke nezavisne produkcije i autor filmova među kojima su “She's Gotta Have It” (1986), “Malcolm X” (1992), “Inside Man” (2006). Njegov “BlacKkKlansman” iz 2018. godine osvojio je Grand Prix (Veliku nagradu) u Cannesu.

Kanski festival tradicionalno se priređuje u maju, ali je odložen za jul zbog epidemije korona virusa.

Pošto festival prošle godine nije mogao da bude održan, organizatori su samo saopćili spisak 56 dugometražnih filmova izabranih za prikazivanje. Ipak, krajem oktobra je priređeno simbolično trodnevno mini-izdanje festivala.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike KULTURA
POPULARNO