Počeo Berlinale u digitalnom formatu

Pobjednike ovogodišnjeg Berlinale stručni žiri, u čijem radu sudjeluje i bosanskohercegovačka redateljica Jasmila Žbanić, proglasit će u petak.

U nedjelju navečer su uoči Berlinalea kina širom Njemačke bila osvijetljena u znak protesta što su zbog pandemije zatvorena od početka novembra (EPA)

U Berlinu je u ponedjeljak započeo 71. Međunarodni filmski festival koji se ove godine održava u dva dijela, prvom dijelu od 1. do 5. marta putem online platforme kojem pristup ima samo profesionalna publika i novinari te ljetnom dijelu namijenjenom publici koji će se održati u junu, prenosi Hina.

Svakog dana profesionalnoj publici će putem online platforme biti na 24 sata biti ponuđeno gledanje filmova i jednog od festivalskih programa.

Natjecateljski program, u kojem se ove godine za jednu od nagrada natječe 15 filmova, počeo je među ostalim projekcijom jednog od njemačkih filmova u konkurenciji, filmom „Ja sam tvoj čovjek“ redateljice Marie Schrader.

Protest njemačkih kinematografa

U programu Generation prikazan je i jedini ovogodišnji film iz Bosne i Hercegovine, „Tabija“ redatelja Igora Drljače.

Sutra će u natjecateljskom dijelu biti prikazana i hrvatska manjinska produkcija “Baksuzno bubanje ili bezumni pornić” rumunskog redatelja Radua Judea u kojem sudjeluje i hrvatska producentska kuća Kinorama.

Pobjednike ovogodišnjeg Berlinale stručni žiri, u čijem radu sudjeluje i bosanskohercegovačka redateljica Jasmila Žbanić, proglasit će u petak.

Pobjednički filmovi će zajedno s izborom filmova široj publici biti prikazani od 9. do 20. juna u berlinskim kinima kada će biti i uručene ovogodišnje nagrade.

U nedjelju navečer su uoči Berlinalea kina širom Njemačke bila osvijetljena u znak protesta što su kinematografi zbog pandemije zatvoreni od početka novembra.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada