Više od 70 premijera na 49. FEST-u

Najveći filmski festival u Srbiji bit će održan od 2. do 11. aprila, uz poštivanje svih epidemioloških mjera.

Festival se ove godine održava pod sloganom 'Povratak u budućnost' (Al Jazeera)
Festival se ove godine održava pod sloganom 'Povratak u budućnost' (Al Jazeera)

Međunarodni filmski festival – FEST bit će održan 49. put od 2. do 11. aprila, kada će biti prikazano više od 70 premijernih filmova, u organizaciji Centra beogradskih festivala (CEBEF), saopćeno je iz direkcije FEST-a.

Festival se ove godine održava pod sloganom “Povratak u budućnost” s namjerom da kao najveća i jedna od najznačajnijih filmskih manifestacija u Srbiji i regionu, doprinese ponovnom oživljavanju velikog platna i povratku publike u kina, prenosi Tanjug.

Najveći filmski festival u Srbiji održava se pod pokroviteljstvom Grada Beograda i uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Najnovija ostvarenja savremene kinematografije

Direktor CEBEF-a Damir Handanović je izjavio da je CEBEF, uprkos teškim trenucima sa kojima se cijeli svijet suočio, ostao istrajan u namjeri da svojoj vjernoj publici prikaže najnovija ostvarenja savremene kinematografije na 49. FEST-u.

Također je istakao da je od velikog značaja za Beograd održavanje tako velikog kulturnog događaja u vremenima kada je u većini zemalja Evrope na snazi kompletna blokada.

“S posebnom pažnjom selektovan, ovogodišnji festivalski program predstaviće više od 70 premijernih filmova najnovije svetske kinematografije u sedam programskih celina, koje će publika moći da pogleda u bioskopskim salama Centra Sava, Kombank dvorane, Doma omladine Beograda i Cineplexxa”, naglasio je Handanović.

“Posebno nam je značajno što će sledeća godina biti u znaku 50. FEST-a, a u susret jubileju, ove godine FEST-ova publika imaće prilike da na velikom platnu Sava Centra pogleda kultne filmove koji su obeležili prethodne edicije festivala u okviru programa FEST-ovih 50”, zaključio je prvi čovjek CEBEF-a.

Nova verzija kultnog filma ‘Kum 3’

Na svečanom zatvaranju FEST-a, 11. aprila, u udarnom terminu u Sava Centru, premijerno u Srbiji bit će prikazana nova, premontirana verzija kultnog filma Kum 3 Francisa Forda Coppole, u kojem igraju Al Pacino i Andy Garcia, nastala povodom 30-godišnjice od prvog prikazivanja tog ostvarenja.

Posljednje poglavlje sage o porodici Corleone dobilo je i novi naziv – Kum, Epilog: Smrt Michaea Corleonea – kojim Coppola odaje počast piscu originalnog romana i scenaristi Mariju Puzu, a uključuje naslov koji su izvorno i namijenili za treći dio Kuma.

Za potrebe nove verzije, Coppola je napravio novi početak i kraj filma te u novom ruhu “spakovao” određene scene, kadrove i muziku.

FEST će ove godine biti održan uz poštovanje svih mjera Vlade Republike Srbije i Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19.

Kako navode iz direkcije, organizacionom timu festivala je prioritet zdravlje i sigurnost publike, gostiju i festivalskog tima.

 

Izvor: Agencije

Povezane

Kritičari i osnivači smatraju da je Međunarodni filmski festival u Beogradu izgubio utjecaj i nekadašnji kvalitet.

03 Mar 2013
Više iz rubrike KULTURA
POPULARNO