Berlinale: Petnaest filmova u utrci za Zlatnog medvjeda

Žiri za takmičarski program čine autori koji su na nekom od prethodnih Berlinalea osvojili Zlatnog medvjeda, među njima i bh. rediteljica Jasmila Žbanić.

Na ovogodišnjem festivalu bit će prikazano 166 filmova iz 59 zemalja (Reuters)

U utrci za Zlatnog medvjeda na ovogodišnjem 71. Berlinskom međunarodnom filmskom festivalu, koji će u online formatu početi 1. marta, takmičit će se 15 filmova.

Direktori festivala Carlo Chatrian i Mariette Rissbeek u online obraćanju najavili su filmove koji će se ove godine održati u takmičarskom programu festivala, prenosi Anadolija.

Zbog pandemije korona virusa, jedan dio festivala, u online formatu, bit će održan od 1. do 5. marta, dok će drugi dio, namijenjen publici u kinima, biti upriličen od 9. do 20. juna ove godine.

Potvrđeno je da će se na ovogodišnjem Berlinaleu za glavnu nagradu Zlatni medvjed takmičiti 15 filmova.

Ovogodišnji žiri za takmičarski program čine autori koji su na nekom od prethodnih Berlinalea osvojili Zlatnog medvjeda, a među njima je i bh. filmska autorica Jasmila Žbanić, čiji je film Grbavica 2006. godine nagrađen Zlatnim medvjedom.

Ukupno 166 filmova iz 59 zemalja

Osim Jasmile Žbanić, članovi žirija su Gianfranco Rosi (Italija), Ildiko Enyedi (Mađarska), Adina Pintilie (Rumunija), Nadav Lapid (Izrael) i Mohammad Rasoulof (Iran).

Na ovogodišnjem festivalu bit će prikazano 166 filmova iz 59 zemalja, a ovo su filmovi/autori koji su ove godine u utrci za Zlatnog medvjeda:

Albatros (Xavier Beauvois), Bad Luck Banding or Loony Porn (Radu Jude), Fabian oder Der Gang vor die Hunde (Dominik Graf), Ghasideyeh gave sefid (Behtash Sanaeeha/Maryan Moghaddam), Guzen to sozo (Ryusuke Hamaguchi), Herr Bachmann und seine Klasse (Maria Speth), Ich bin dein Mensch (Maria Schrader), Introduction (Hong Sangsoo), Memory Box (Joana Hadjithomas/Khalil Joreige), Nebenan (Daniel Brühl), Petite Maman (Celine Sciamma), Ras vkhedavt, rodesac cas vukurebt (Alexandre Koberidze), Rengeteg-mindenhol latlak (Bence Fliegauf), Termeszetes feny (Denes Nagy) i Una Pelicula de Policias ( Alonso Ruizpalacios).

Izvor: Agencije