Pokrenuta internet kampanja ‘Dubrovnik 1991: Spomenici na nišanu’

Kampanja donosi svjedočanstva o razaranju historijske jezgre starog grada pod zaštitom UNESCO-a, koje je predstavljalo napad ne samo na historiju i baštinu Hrvatske i regije, već i na kulturnu baštinu cijelog čovječanstva.

Kampanja je dio projekta obilježavanja mjesta i datuma stradanja u postjugoslavenskim ratovima (EPA)

U povodu 30. godišnjice granatiranja Dubrovnika 6. prosinca 1991, SENSE – Centar za tranzicijsku pravdu objavio je video pod naslovom “Dubrovnik 1991: Spomenici na nišanu”, javlja Hina.

Video donosi svjedočanstva o razaranju povijesne jezgre starog grada pod zaštitom UNESCO-a, koje je – kako se navodi u presudama Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) – predstavljalo napad ne samo na historiju i baštinu Hrvatske i regije, već i na kulturnu baštinu cijelog čovječanstva, priopćio je SENSE.

Internet kampanja “Dubrovnik 1991”, koja je dio projekta obilježavanja mjesta i datuma stradanja u postjugoslavenskim ratovima, pokrenuta je objavom snimka o tome kako je MKSJ istražio, rekonstruirao i procesuirao namjerno uništavanje kulturnih i povijesnih spomenika u ratovima vođenim devedesetih na ovim prostorima.

I dvije online izložbe

U nastavku kampanje, koja traje do 8. prosinca, bit će predstavljena još tri videa s iskazima i presudama s dubrovačkih suđenja pred MKSJ.

Osim toga, bit će postavljene i dvije online izložbe – fotografije Pave Urbana koji je poginuo snimajući granatiranje dubrovačkog starog grada, kao i snimke posljedica granatiranja koje je tužiteljstvo MKSJ-a uvelo kao dokaze na suđenjima Slobodanu Miloševiću, Pavlu Strugaru i Miodragu Jokiću.

Online kampanja se može pratiti na SENSE Facebook stranici, YouTube kanalu, na njihovom portalu, kao i putem društvenih mreža partnerskih organizacija iz Zagreba, Beograda, Podgorice, Sarajeva, Novog Sada, Banja Luke, Dubrovnika i Srebrenice.

Izvor: Agencije