Muzeju AVNOJ-a vraćena još 32 crteža Božidara Jakca

Crteži su dio zbirke koja je brojala više od 500 djela i koja je nestala iz Muzeja Drugog zasjedanja AVNOJ-a u Jajcu ratnih ‘90-ih godina.

Potraga za nestalom zbirkom kao i za ostalom građom počela je odmah nakon osnivanja Javne ustanove 'Muzej Drugog zasjedanja AVNOJ-a' (Fena)

Muzeju Drugog zasjedanja AVNOJ-a u Jajcu vraćena su još 32 crteža slovenskog slikara Božidara Jakca. Crteži su dio zbirke koja je brojala više od 500 djela i koja je nestala iz Muzeja ratnih ‘90-ih godina, potvrđeno je Feni iz te ustanove.

Potraga za nestalom zbirkom kao i za ostalom građom počela je odmah nakon osnivanja Javne ustanove “Muzej Drugog zasjedanja AVNOJ-a”.

Iz Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske 2012. godine vraćena su 293 crteža iz Jakčeve zbirke. Ubrzo nakon toga u Muzeju Drugog zasjedanja AVNOJ-a otvorena je umjetnička galerija u kojoj su izloženi Jakčevi crteži kao stalna postavka.

Potom su u ljeto 2018. anonimno vraćena još 44 crteža u Ambasadu Bosne i Hercegovine u Srbiji, koji su nakon provedenih proceduralnih radnji koje su odradila nadležna ministarstva, početkom 2019. godine stigli u Jajce.

Cijeli opus poklonio muzeju

“Zbirka, dopunjena sa 32 crteža, broji sada ukupno 369 radova. Nadamo se da će jednom svi crteži Božidara Jakca, vlasništvo Muzeja Drugog zasjedanja AVNOJ-a, biti vraćeni tamo gdje pripadaju”, kazala je Amsada Leko, direktorica Muzeja.

Božidar Jakac je autorski opus, više od 500 radova nastalih tokom njegovog učešća u Narodnooslobodilačkoj borbi, poklonio Muzeju AVNOJ-a 1973. godine.

Riječ je o djelima koja je Jakac naslikao tokom dolaska na zasjedanje AVNOJ-a 1943. godine, koja imaju značajnu dokumentarističku vrijednost.

Božidar Jakac je bio jedan od vijećnika na Drugom zasjedanju AVNOJ-a. Na crtežima su njegove skice, zatim brojni crteži boraca, ali i portreti Josipa Broza Tita, te nekoliko karikatura partizana.

Kritičari kažu da je Jakac bio najbolji crtač svog vremena, jer je s malo linija uspijevao napraviti čuda, prenosi Fena.

Izvor: Agencije