Egipat: ‘Digitalno razmotana’ mumija faraona stara 3.500 godina

Amenhotep I Egiptom je vladao otprilike 21 godinu, između 1525. i 1504. prije nove ere.

Egipatski su naučnici koristili neinvazivnu digitalnu tehnologiju skeniranja (AFP)

Egipatski naučnici „digitalno su razmotali“ mumificirane ostatke faraona Amenhotepa I, otkrivši zanimljive detalje o životu i smrti egipatskog kralja prvi put otkako je 1881. mumija pronađena, prenosi agencija Hina.

Ukrašena cvjetnim vijencima i zanimljivom drvenom maskom za lice, mumija je bila toliko krhka da se arheolozi nikada do sada nisu usudili izložiti je. Ističu kako je riječ o jedinoj egipatskoj kraljevskoj mumiji pronađenoj u 19. i 20. stoljeću koju u moderno doba nije bilo moguće odmotati da bi se mogla proučavati.

Egipatski su naučnici koristili neinvazivnu digitalnu tehnologiju skeniranja, prenosi CNN na koga se poziva Hina. Uz pomoć trodimenzionalne kompjuterizirane tomografije (CT) razmotali su 3.500 godina staru mumiju i prvi put uspjeli proučiti njenu unutrašnjost.

Očuvani zubi

„Digitalnim odmotavanjem mumije i ‘odstranjivanjem’ njenih virtualnih slojeva – maske za lice, zavoja i same mumije – imamo priliku proučiti ove dobro očuvane posmrtne ostatke egipatskog faraona do najsitnijih detalja“, rekla je dr. Sahar Saleem, profesorica radiologije na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Kairu i radiologinja na projektu ‘Egyptian Mummy’.

Saleem i njene kolege su zaključili da je Amenhotep I imao imao usku bradu, mali nos i kovrđavu kosu. Posebno ih je oduševila činjenica da faraon i poslije 3.500 godina ima iznimno dobre i očuvane zube.

„Imao je otprilike 35 godina kada je umro. Bio je visok 169 centimentara, bio je obrezan i imao je sjajne zube, a u svojim je platnenim omotima ‘čuvao’ 30 amajlija i jedinstven zlatni pojas sa zlatnim perlama”, kazala je Saleem, dodavši da ona i kolege nisu otkrili nikakve povrede koje bi im pojasnile uzrok njegove smrti.

Amenhotep I Egiptom je vladao otprilike 21 godinu, između 1525. i 1504. prije nove ere. Bio je drugi kralj 18. dinastije i imao je uglavnom mirnu vladavinu tokom koje je izgradio brojne hramove. Tron je preuzeo nakon smrti svoga oca Ahmosa I. Njegovo ime znači „Amon je zadovoljan“.

Povrede prilikom pljačke

Egiptolozi se slažu da je Amenhotep I već bio razmotan u 11. stoljeću p.n.e. Tada je mumija pretrpjela višestruke posmrtne povrede koje su joj vjerojatno nanijeli pljačkaši grobnica.

Kasnije su, prema hijeroglifskim zapisima, tokom 21. dinastije štetu pokušali popraviti svećenici i balzamatori. To se dogodilo više od četiri stoljeća nakon što je faraon prvi put mumificiran i pokopan.

Prije nego što je s kolegama počela proučavati mumiju, Saleem je pomislila da su je svećenici i balzamatori, spomenuti u zapisima, odmotali da bi ponovo upotrijebili neke predmete poput amajlija za kasnije faraone, što je u to vrijeme bila uobičajena praksa, no ustanovila je da nije bilo tako.

„Možemo reći da su, u slučaju Amenhotepa I, svećenici 21. dinastije s ljubavlju popravili štetu i povrede koje su nanijeli pljačkaši grobnica, da su mumiji vratili prijašnji sjaj i sačuvali veličanstven nakit i amajlije”, pojasnila je ona.

Izvor: Agencije