Novogodišnji koncert u Beču ipak pred publikom

Austrija uvodi pravilo po kojem će za manifestacije kao što je Novogodišnji koncert biti predviđeno da svi koji žele da prisustvuju moraju imati primljenu treću dozu vakcine i negativan PCR test.

Novogodišnjim koncertom će dirigovati Daniel Barenboim, koji je već u dva navrata, 2009. i 2014. godine, bio za dirigentskim pultom (EPA)

Nove epidemiološke mjere, koje u Austriji stupaju na snagu od 27. decembra, omogućiće da Novogodišnji koncert Bečke filharmonije, uz koji cijeli svijet ulazi u Novu godinu, bude održan uz prisustvo publike, prenosi Tanjug.

Prošli, 81. Novogodišnji koncert, kojim je dirigovao Riccardo Muti, održan je u praznoj dvorani Musikverein.

Ovog puta, prema najavljenim mjerama, koncert bi u dvorani moglo pratiti do 1.700 ljudi.

“Novogodišnji koncert će se u svakom slučaju održati uz publiku”, rečeno je iz Bečke filharmonije agenciji APA.

Novogodišnjim koncertom će dirigovati Daniel Barenboim, koji je već u dva navrata, 2009. i 2014. godine, bio za dirigentskim pultom ovog koncerta koji će se uživo emitovati u 100-ak zemalja svijeta.

Nova pravila iza Božića

Detalji novih mjera će biti poznati 27. decembra, ali već se očekuje da će 300 stajaćih mjesta morati svakako biti ukinuta.

Prema najavama, za skupove i manifestacije u zatvorenom, sa mjestima za sjedenje, na kojima će moći biti do 500 prisutnih, primenjivalo bi se takozvano 2G pravilo, to jest moći će prisustvovati samo oni koji imaju sertifikat o vakcinaciji ili izliječenju.

Za manifestacije u zatvorenom, sa mjestima za sjedenje, do 1.000 ljudi primenjivalo bi se “2G plus” pravilo, a to znači da će svi koji dolaze morati biti vakcinisani ili izliječeni, te još uz to imati i negativan PCR test.

Za manifestacije sa do 2.000 ljudi, što je maksimalan dozvoljeni broj, a što je slučaj za Novogodišnji koncert, predviđena je primjena pravila da svi koji žele da prisustvuju moraju imati primljenu treću dozu vakcine i negativan PCR test.

Izvor: Agencije