EU objavila interaktivni vodič finansiranja za kulturne i kreativne projekte

Vodič na jednom mjestu pruža informacije o 75 mogućnosti finansiranja iz 21 programa Evropske unije – od programa Kreativna Evropa i Obzor Evropa do strukturnih fondova i fonda InvestEU.

Početkom 2022. godine vodič CulturEU će biti dostupan na svim jezicima Evropske unije (EPA)

Europska komisija objavila je novi interaktivni vodič, nazvan CulturEU, koji donosi sve mogućnosti financiranja dostupne na razini Unije za kulturne i kreativne sektore, izvijestilo je hrvatsko Ministarstvo kulture na svojim stranicama.

Vodič na jednom mjestu pruža informacije o 75 mogućnosti financiranja iz 21 programa Europske unije – od programa Kreativna Europa i Obzor Europa do strukturnih fondova i fonda InvestEU, prenosi Hina.

Izrađen je sa ciljem pomoći u snalaženju u brojnim financijskim alatima EU-a, razumijevanju mogućnosti koje im stoje na raspolaganju i u konačnici, lakšem pristupu tim sredstvima, ističu iz Ministarstva.

“U tom interaktivnom alatu svi europski dionici kulturnih i kreativnih sektora bit će u samo nekoliko ‘klikova’ usmjereni na najprikladniju financijsku potporu EU-a koja im je dostupna”, dodaju.

Pretraga se može prilagoditi na temelju potreba zainteresiranih sudionika, pojedinog sektora ili vrste organizacije koju predstavljaju.

Povećanje iznosa finansijske podrške projektima

Najavljeno je da će se CulturEU redovito ažurirati najnovijim informacijama o predstojećim pozivima na podnošenje prijedloga projekata te će početkom 2022. biti dostupan na svim jezicima Europske unije.

Kako se podsjeća, dosadašnje mjere za potporu kulturnim i kreativnim sektorima uključile su povećanje iznosa financijske potpore kulturnim, kreativnim i uključivim projektima s gotovo 2,5 milijardi eura iz programa Kreativna Europa i oko dvije milijarde eura iz programa Obzor Europa za razdoblje od 2021. do 2027.

Među mjerama su i izdvajanje sredstava iz Mehanizma za oporavak i otpornost, odobravanje nacionalne potpore na temelju privremenog okvira za mjere državne potpore u ukupnom iznosu većem od 420 milijuna eura, objavljivanje smjernica EU-a o sigurnom ponovnom otvaranju i oporavku sektora te pokretanje platforme Creatives Unite za umjetnike, izvođače i druge djelatnike u kulturnim i kreativnim sektorima radi razmjene informacija, inicijativa i ideja, koja zasad ima više od 43.000 korisnika.

Izvor: Agencije