Otvoren 43. Interliber, mjesto susreta s knjigama

Vicepremijer Boris Milošević je podsjetio, otvarajući sajam, na simboličku važnost knjige što je, kako je rekao, posebno došlo do izražaja u protekloj godini u kojoj je čitav svijet pogodila pandemija.

Interliber traje do 14. novembra, a ulaz na sajam je besplatan i uz predočenje važeće COVID potvrde (Pixsell)

U epidemiološki strogo kontroliranim uvjetima, uz poruke o važnosti i ulozi knjige u održavanju doticaja s normalnošću u izvanrednim pandemijskim okolnostima, na Zagrebačkom velesajmu svečano je otvoren Međunarodni sajam knjiga Interliber, javila je Hina.

U godini koja je proglašena Godinom čitanja, sajam je otvorenim proglasio potpredsjednik Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Boris Milošević, izaslanik premijera Andreja Plenkovića.

Podsjetio je na simboličku važnost knjige u suvremenom društvu, što je, kako je rekao, osobito došlo do izražaja u protekloj godini u kojoj je čitav svijet pogodila pandemija, koja nas je zatvorila u sigurnost naših domova, gurnula u socijalnu izolaciju i stvorila socijalnu distancu.

“Vjerujem da je u takvim uvjetima za brojne građane upravo knjiga bila sredstvo s kojim se održavao doticaj s normalnošću u svijetu takozvanog ‘novog normalnog'”, rekao je Milošević. “Upravo zahvaljujući nakladnicima, ljudima iz struke, i u pandemijskim smo uvjetima imali priliku na razne načine osjetiti zadovoljstvo kupnje knjige”.

Čestitao je organizatorima te uz formalne riječi otvorenja, svima poželio uspješan Interliber, “i ovdje na velesajmu i raspršeni virtualni u cijeloj Hrvatskoj”.

Knjiga kao utjeha mnogima

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević kazao je kako je riječ o međunarodno afirmiranom sajmu koji je najbitniji događaj posvećen knjizi – ne samo u gradu Zagrebu, nego i u Hrvatskoj.

“Drago mi je da smo i u ova izazovna vremena našli način kako da se Interliber ove godine ipak održi i da i dalje bude mjesto susreta s knjigama i knjigom, koja je u ova teška i izazovna vremena bila utjeha mnogima, i kao mjesto inspiracije i kao mjesto nade”, kazao je Tomašević.

Istaknuo je kako vjeruje u postupan povratak brojkama posjećenosti od prije pandemije, kada je Interliber obilazilo po 100.000 ljudi, te izrazio nadu da će sajam i ove godine dati svoj tradicionalni doprinos statistikama kad je riječ o čitanosti i kupovini knjiga.

Najavio je da će Grad Zagreb nastaviti podupirati kulturne projekte vezane uz knjigu, od kojih je posebno izdvojio projekt “Ja čitam”, usmjeren na mlade.

Zahvalio je Zagrebačkom velesajmu na organizaciji, svim izlagačima na sudjelovanju, te im poželio što bolji plasman knjige, a Zagrepčane i Zagrepčanke pozvao da uz strogo poštivanje epidemioloških mjera posjete Interliber i “pronađu mnoštvo dobrih i lijepih knjiga za sebe i svoje bližnje”.

Izlagači iz 14 zemalja

Ove godine na Interliberu sudjeluje više od 230 izlagača iz 14 zemalja. Uz domaće, sudjeluju i izlagači iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Francuske, Italije, Nizozemske, Njemačke, Poljske, SAD-a, Slovenije, Srbije, Španjolske i Velike Britanije.

“Ljepota pisane riječi, bogatstvo kulturnog nasljeđa, kreativnost koja se stvara kroz nova pisana djela i uvidi koji se donose kroz čitanja, u narednim danima stanuju u našim paviljonima”, poručila je Dina Tomšić, direktorica Zagrebačkog velesajma.

Interliber se održava do 14. studenoga. Ulaz na sajam je besplatan, ali isključivo uz predočenje važeće COVID potvrde – potvrde o cijepljenju, o preboljenju unutar šest mjeseci ili važećeg negativnog testa (PCR do 72 sata, brzi antigenski do 48 sati).

Na punktu ispred glavnog ulaza u vremenu održavanja Interlibera moguće je brzo antigensko testiranje. Posjetitelji dobivaju jednokratnu narukvicu te ulaznicu za sajam s kojom prolaze kroz mehaničke barijere i ulaze u prostor sajma. Postavljeni su i uređaji za beskontaktno mjerenje temperature, a nošenje maski je obavezno.

Izvor: Agencije