Mario Drmać: Djeca prvo trebaju u lutkarsko pozorište, pa u vrtić i školu

Predstavom ‘Olovni vojnik’ glumac Mario Drmać je magistrirao režiju lutkarstva na Umjetničkoj akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, te postao reditelj lutkarstva.

Lutkarska predstava 'Olovni vojnik' premijerno je izvedena na sceni Pozorišta mladih Sarajevo (Fena)

“Lutkarstvo je nešto što je obavezno. Kao i škola. Djeca prvo trebaju da dođu u lutkarsko pozorište, zatim u vrtić, školu i ostalo obrazovanje. Čak i oni najstariji dobro su došli za ljubitelje te umjetnosti, tako da se ne trebaju praviti neke granice da li su oni odrasli, da li je nešto za djecu. Lutkarstvo je za sve. Ono nas uči, ono nas održava kroz život”, kaže u razgovoru za Fenu popularni glumac Mario Drmać.

Režijom predstave Olovni vojnik Drmać je magistrirao režiju lutkarstva na Umjetničkoj akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, te postao reditelj lutkarstva.

Govoreći za Fenu o odluci da postane režiser lutkarstva, ističe da je najsretniji kada je na sceni.

“Dodatno sam još sretniji kad je lutkarska predstava i kad sam dio te predstave kao glumac. Pošto nemam toliko tu vlast i ovlast da se borim za lutkarstvo, ideju i poziv moje profesorice Tamare Kučinović da se probam upisati na režiju sa prefiksom ‘lutkarska režija’ u Osijeku objeručke sam prihvatio”, rekao je Drmać.

Istina, kaže, “nije bilo lako sa 44 godine kao već isprofilirana ličnost biti ponovno student, ponovo se vratiti u klupe”.

‘Nove struje, novi valovi, nova saznanja’

Navodi i da ga je studij u Osijeku uputio na “nove struje, nove valove, nova saznanja” te mu je “pomogao i dao vjetar u leđa da bude onaj koji će nastaviti tradiciju lutkarstva”.

Podsjeća na popularnost predstave Tobija Pozorišta mladih Sarajevo koju je režirao neposredno pred prvi val i zatvaranje zbog panedmije COVID-a 19 te koja je uspjela na svim festivalima da dobije nagradu.

“Moje ambicije su potpuno drugačije od one gdje ide sad trend lutkarstva koji tek treba dosegnuti. Odrastao sam u nekom potpuno drugačijem sistemu ‘80-ih, ‘90-ih godina. I rat je imao utjecaj jer je prekinuo neku vrstu odrastanja, djetinjstava. Došao je neki potpuni novi val. Valjalo se uklopiti između onog prije i ovoga sada.

Zato sam želio da baš u Olovnom vojniku pokažem onu toplinu koju sam stekao kroz svoje djetinjstvo i da opet korespondiram sa današnjim načinom i trendom lutkarstva”, ukazuje.

‘Za lutkarstvo se treba boriti’

Glumac, a odnedavno i reditelj, Mario Drmać ističe da se za lutkarstvo treba boriti.

“Danas, sutra ne pokažu li vlasti razumijevanje za lutkarsku scenu dok god sam živ ja ću je pokazivati. Makar lutkarske predstave pravio ispred pozorišta”, istaknuo je.

Govoreći o lutkarskoj sceni u Bosni i Hercegovini, Drmać kaže da su od mjesta do mjesta različita iskustva. Tako postoje mjesta koja se zaista bore da svake godine izbace jednu, dvije, tri premijere.

“Nekad je bilo pravilo da se tokom godine trebaju uraditi četiri lutkarske premijere za jednu teatarsku kuću. Međutim, to je jako teško i kompleksno. Nije više ni pitanje novca, nego je pitanje generalno ambicije, položaja i organizacije jedne teatarske kuće”, mišljenja je Drmać.

Lutkarska predstava Olovni vojnik, u dramatizaciji i adaptaciji Marija Drmaća i Džejne Hodžić, premijerno je izvedena prije nekoliko dana na sceni Pozorišta mladih Sarajevo.

Izvor: Agencije