Pronađeni fosilni ostaci djeteta čovjekovog pretka

Naučnici su objavili vijest o otkriću dijelova lobanje i zuba djeteta vrste Homo naledi koja je izumrla prije gotovo 250.000 godina.

Naučnik drži repliku pronađenih ostataka (AP)

Tim međunarodnih i južnoafričkih istraživača otkrio je fosilne ostatke djeteta ranog hominida u jednoj pećini u Južnoafričkoj Republici, navodi agencija Tanjug pozivajući se na AP.

Naučnici su objavili vijest o otkriću dijelova lobanje i zuba djeteta vrste Homo naledi koja je izumrla prije gotovo 250.000 godina, a riječ je o djetetu koje je imalo između četiri i šest godina.

Fosilni ostaci pronađeni su u udaljenom dijelu pećine, što sugerira da je tijelo tamo stavljeno namjerno, u nečemu što bi mogla biti neka vrsta grobnice.

Otkriće iz 2013.

Homo naledi vrsta je u rodu Homo, srodna savremenoj ljudskoj vrsti Homo sapiens.

Ovu su vrstu 2013. godine otkrila dva speleologa u pećinskom kompleksu “Rising Star Cave” u južnoafričkoj pokrajini Gauteng, 50 kilometara sjeverozapadno od Johanesburga.

Zaključak da je Homo naledi živio između 236.000 i 335.000 godina i da nije izumro mnogo ranije, a do koga su došli naučnici, pokazuje da je porodično stablo “Homo” raznovrsnije nego što se prvobitno mislilo.

Izvor: Agencije