Franjevački muzej Jajce čuva bogatu historiju Bosne

Kada govorimo o srednjovjekovnoj Bosni, obično govorimo o banu Kulinu, kralju Tvrtku ili o Stjepanu Tomaševiću, no ta historija je mnogo zanimljivija i bogatija, poručili su jajački franjevci.

Franjevački samostan Sv. Luke u Jajcu je prije tri godine otvorio tri nove muzejske postavke - etnološku, arheološku i sakralnu (Fena)

Bogatu prošlost stare Bosne, kao i aktivnosti ljudi tog vremena, ponudio je Franjevački muzej Jajce na uvid građanima novom postavkom pod nazivom “Srednjovjekovna Bosna”, javlja Fena.

Postavkom je predstavljena srednjovjekovna Bosna o kojoj je još početkom 10. stoljeća pisao bizantski car Konstantin VII. Porfirogenet u djelu De administrando imperio. Od male zemlje Bosne u 10. stoljeću vremenom je nastalo kraljevstvo koje je sredinom 15. stoljeća (1463.) doživjelo svoj kraj.

Uređen je prostor u kojem se nalazi sarkofag posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića, a radovi su nedavno i završeni, te postavka otvorena.

“Uređenjem ovog dijela muzeja, ispričana je povijest srednjovjekovne Bosne. Kada govorimo o srednjovjekovnoj Bosni, obično govorimo o banu Kulinu, kralju Tvrtku I. ili o Stjepanu Tomaševiću i njegovom pogubljenju. No, povijest srednjovjekovne Bosne je mnogo zanimljivija i bogatija”, istaknuli su iz Franjevačkog muzeja Jajce.

Etnološka, arheološka i sakralna postavka

Uz muzejsku zbirku o srednjovjekovnoj Bosni u pripremi je i vodič koji će govoriti o bogatoj povijesti srednjovjekovne Bosne i ljudima toga vremena.

Franjevci su projekt uređenja muzejske postavke o srednjovjekovnoj Bosni realizirali prema projektu arhitekta Amara Zuke. Tekstove za izložbu i vodič priredio je doc. dr. Emir O. Filipović, profesor povijesti srednjeg vijeka na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Franjevački samostan Sv. Luke u Jajcu je prije tri godine otvorio tri nove muzejske postavke – etnološku, arheološku i sakralnu. Enterijersko rješenje s postavkama nagradili su i “Collegium artisticum” u Sarajevu i ljubljanski Zavod za arhitekturu “Big See”.

Izvor: Agencije