Pravo Ljudski Film Festival u hibridnom formatu

Rješenje nije nametati, već sklapati – sklapati metodološke prakse koje mogu formirati mogućnosti za relacionalan, dovoljno zajednički svijet, poručuju organizatori.

Na festivalu će biti predstavljeno 49 filmova podijeljenih u nekoliko programskih cjelina (Facebook - Arhiva)

Pravo Ljudski Film Festival, u svom 16-om izdanju, održat će se u hibridnom formatu, od 1. do 6. decembra u Kinu Meeting Point i Filmskom centru Sarajevo, nakon čega će filmovi biti dostupni online od 7. do 17. decembra na stranici pravoljudski.org

Na festivalu će biti predstavljeno 49 filmova podijeljenih u nekoliko programskih cjelina, saopćila je pres-služba Festivala.

“Pozivamo vas da istražite postajanje filma, njegove mogućnosti za formiranje subjektiviteta – kao nomadskog sredstva – kao forme novog mišljenja, koje može generisati nove prostore znanja i propitivanja ne samo kroz vizualizaciju ‘stvarnosnog’, već kroz raslojavanje opresivnog. Rješenje nije nametati, već sklapati – sklapati metodološke prakse koje mogu formirati mogućnosti za relacionalan, dovoljno zajednički svijet”, navela je Kumjana Novakova, direktorica i jedna od programskih selektorica festivala.

Glavni programski dijelovi posvećeni su feminizmima, ekologiji i društvenim i kulturnim pokretima koji pokazuju i osporavaju patrijarhalne i kolonijalne propise i otvaraju svježe i međuzavisne perspektive moći, njenog znanja, naučnog razumijevanja i ‘istinu’.

Filmovi sa prestižnih festivala

U tematskom programu pod nazivom “Feministički činovi igre i imaginacije”, feminizmi otvaraju prostore da djeluju, igraju se, zamišljaju i intimno preispituju i popravljaju. Od filma Nevidljiva pobuna redateljice Pilar Monsell (svjetska premijera na DocLisboa 2020) do filma Naše tiho mjesto u režiji Elitze Gueorguieve (svjetska premijera na Visions du Réel 2021), koje će prisustvovati projekcijama, program sažima glasove žena koji dijele njihove borbe i snage, unutar specifičnog jezika i simboličkog prostora u kojem su zarobljene.

Programska sekcija “Kreativne ekologije za dovoljno zajednički svijet” povezuje filmove koji stvaraju i dijele posebnosti (ne)imaginarnih teritorija gdje subjektivnost, intimno pamćenje, kao i san i spekulacije, komuniciraju društvene i ekološke informacije kroz stoljeća. Selekcija od osam filmova vezanih za sadašnju i buduću ekološku krizu proizašla je iz historijskih, mitoloških i aktuelnih priča.

Tematski program “Naše prošle revolucije, naše buduće borbe”, prikazat će filmove u kojima se revolucije preispituju i tako zamišljaju druge mogućnosti. Kinematografski obračuni građanskih pokreta i ustanaka prikazaće osam filmova, saopćeno je.

Izvor: Agencije