CineStar neće prikazivati Tanovićev film, producent sumnja u obrazloženja

Kao razloge za neprikazivanje filma, CineStar je naveo kratak vremenski period između projekcija u kinima i prikazivanja putem drugih medija, te problem raspodjele prihoda.

Nema nijednog uslova na koji distributer nije bio spreman da pristane - riječ je o nečem drugom, a ne poslovnim odlukama, smatra producent Jovan Marjanović (Sarajevo Film Festival)

Komedija Danisa Tanovića Deset u pola neće biti prikazana u više od polovice kina u Bosni i Hercegovini koja su pod kontrolom kompanije Blitz CineStar iz Hrvatske, potvrdio je Jovan Marjanović, producent filma.

Prema njegovim riječima, “ovo nije prvi put u slučaju te kompanije da domaći proizvod nema mjesta na domaćem tržištu”.

“Do sada su bili citirani komercijalni razlozi za neke filmove koji nisu imali poetencijala u tim kinima i to se donekle može razumjeti. Ovdje imamo film koji je za publiku, koji vraća publiku u kina i njemu su zatvorena vrata. Tako da se postavlja pitanje zašto je to tako. To nisu zdrave poslovne odluke, a pogotovo što se donose van ove zemlje”, kazao je Marjanović. Smatra i kako je potrebno zakonski riješiti zaštitu domaćeg proizvoda na domaćem tržištu.

CineStar se prethodno oglasio poručivši kako smatra “potpuno neopravdanim da se trenutno pokušava kreirati pritisak na njihov kino lanac,  posebno iz razloga što je svima poznato da je CineStar zainteresiran za prikazivanje Tanovićevog filma”. Međutim, kako ističu, pozvali su distributera da pruži uvjete koji će to omogućiti.

Napomenuli su kako sa distributerom nisu uspjeli postići komercijalni dogovor oko bitnih elemenata igranja filma u kinima, a posebno vremenskog perioda između prikazivanja u kinima i prikazivanja putem drugih medija, te raspodjele prihoda.

Drugi filmovi se prikazuju bez problema

U komentaru takvog odgovora, producent Marjanović je kazao da se drugi filmovi prikazuju bez problema.

“To su tehnički detalji koji nisu takvi za druge filmove. Imate američke filmove koji istovremerno igraju i u kinima i na platformama, i dostupni su. Mislite da ti američki filmovi ne igraju u kinima CineStara? Igraju. Zato što ima ko da zaštiti taj proizvod”, rekao je Marjanović.

Primijetio je kako film u CineStarovim kinima u Hrvatskoj također neće igrati. Kaže i kako “nema nijednog uslova na koji njihov distributer nije bio spreman da pristane”, te smatra da je “riječ o nečem drugom, a ne poslovnim odlukama”.

Predsjednica Udruženja filmskih radnika u Bosni i Hercegovini Elma Tataragić nada se da će postojeća situacija bar dovesti do početka nekog razgovora koji je očigledno potreban za one koji prave filmove.

“Naš posao ne završava kad napravimo film. Filmove pravimo da bi oni došli do publike. Ukoliko ne mogu doći do publike, mi ne možemo raditi svoj posao. Ne samo da imamo problema sa finansiranjem naših filmova, nego sad i sa dodirom sa publikom koja je pokazala da želi da gleda filmove iz Bosne i Hercegovine”, istaknula je Tataragić.

CineStar: Komercijalna tema se nepotrebno politizira

“Iako postoji višedecenijski svjetski i lokalni standard uobičajenog vremenskog perioda između prikazivanja filmova u kinima, kao premijernog mjesta za prikazivanje filmova, do njegovog prikazivanja putem drugih medija, kojeg u pravilu poštuju svi distributeri u odnosu na njihove filmove, u konkretnom slučaju distributer nije želio garantirati takav višemjesečni odmak, te ga je pokušao skratiti na samo 30 dana”, naveo je CineStar u svom priopćenju.

Igranje filma sa tako kratkim odmakom, tvrde oni, ugrožava cijeli dugogodišnji poslovni model kina, a time ugrožava i uspjeh filma u kinima.

“Pokušali smo ih zamoliti da se usuglasimo oko istih uvjeta, međutim odbili su. CineStar je zgrožen što se ovakva komercijalna tema nepotrebno politizira i to posebno nakon što je u posljednjih 10 godina CineStar otvorio sedam novih ‘multiplexa’ u Bosni i Hercegovini, potaknuo razvoj i modernizaciju kino mreže, te zaposlio velik broj ljudi”, podsjetili su.

Iz CineStara navode da konkretna ekonomska odluka nema veze sa Tanovićevim filmom, te bi se u istim okolnostima donijela ista odluka da se radi o hollywoodskom, regionalnom ili bosanskohercegovačkom filmu, navedeno je iz CineStara.

Izvor: Agencije