Helen Mirren dobila nagradu struke za životno djelo

Helen Mirren će nagradu dodati prethodno osvojenim nagradama, među kojima su jedan Oscar, četiri Emmyja, pet nagrada SAG, nagrada Tony i dva Zlatna globusa.

Oscarom nagrađena glumica u 45-godišnjoj karijeri na filmu, televiziji i u pozorištu odigrala je više od 70 uloga - od kraljice Elizabete do ubice tajne službe (EPA)

Britanskoj glumici Helen Mirren dobitnica je nagrade za životno djelo, odlučile su njezine kolege iz Screen Actors Guilda (SAG), koji predstavlja sindikat holivudskih glumaca, a priznanje će joj biti uručeno na svečanoj ceremoniji u veljači, prenosi Reuters.

Oscarom nagrađena glumica u 45-godišnjoj karijeri na filmu, televiziji i u kazalištu odigrala je više od 70 uloga – od kraljice Elizabete do ubojice tajne službe.

“Dama Helen Mirren jednostavno je briljantna, ona je sjajan talent. Za sve je kolege i kolegice glumce postavila ljestvicu vrlo visoko i svakom novom ulogom uspijeva nadmašiti i vlastita izvanredna ostvarenja”, rekla je glumica Fran Drescher, predsjednica sindikata.

Mirren (76) će nagradu struke za životno djelo dodati prethodno osvojenim nagradama, među kojima su jedan Oscar, četiri Emmyja, pet nagrada SAG, nagrada Tony i dva Zlatna globusa.

Brojni filmski hitovi

Karijeru je Helen Mirren počela šezdesetih godina na britanskim daskama koje život znače, a ključan trenutak za proboj u svijet filma i televizije bila je njezina uloga problematične policijske detektivke u seriji Osumnjičeni. Potom je snimila filmske hitove poput Kraljice, Gosford Parka, RED…

Helen Mirren je rođena kao Ilena Vasiljevna Mironova. Njezin je otac, Vasilij Mironov porijeklom Rus, a majka Kathleen Rogers je Britanka. Pedesetih godina prošlog stoljeća otac je anglizirao prezime svoje obitelji.

Mirren je rekla da joj je čast dobiti nagradu SAG-a, koja će joj biti uručena na svečanosti u Los Angelesu 27. veljače.

“Ova je nagrada za mene posebno značajna jer me oduvijek inspirirala američka filmska škola od koje sam puno naučila”, rekla je Miren.

Nagrade koje su posebno drage glumcima

Nagrade Screen Actors Guilda posebno su drage glumcima jer dolaze iz redova struke. Prva dodjela nagrada SAG održana je 1995. godine. Organizacija broji više od 115.000 aktivnih članova.

Svakog travnja 2.200 aktivnih članova slučajnim odabirom sudjeluje u izboru kandidata za komisiju koja bira najbolja ostvarenja kolega s filma i televizije u 15 kategorija.

Među dobitnicima SAG-a za životno djelo su Robert De Niro, Alan Alda, Carol Burnett, Lily Tomlin i brojni drugi.

Izvor: Agencije

Povezane

Nagrade Ceha glumaca već dugi niz godina dobar su pokazatelj kojem će od filmova nominiranih za Oscara pripasti najprestižnije filmske nagrade.

Published On 30 Jan 2017
Više iz rubrike KULTURA
POPULARNO