‘Konačna sloboda’ pobjednik 19. Zagreb Film Festivala

Uprkos epovoljnim okolnostima, posjećenost festivala je bila izvrsna, a pozitivne reakcije publike i kritike bile su iznad naših očekivanja, rekao je direktor ZFF-a.

Uoči projekcije filma 'Deset u pola' Danisa Tanovića, kojim je završen službeni program Festivala, proglašeni su ovogodišnji laureati ZFF-a (Foto: ZFF)

Projekcijom komedije Deset u pola bh. oskarovca Danisa Tanovića u prepunom auditoriju kina SC, završen je službeni program 19. Zagreb Film Festivala (ZFF).

Film s impresivnom glumačkom postavom, predvođenom Brankom Đurićem, Izudinom Bajrovićem, Anjom Matković i Goranom Navojcem, ZFF-ovoj publici predstavio je dio ekipe na čelu s rediteljem, saopćili su organizatori Festivala.

Uoči projekcije proglašeni su ovogodišnji laureati ZFF-a na dodjeli nagrada u Galeriji SC-a.

Žiri dugometražnog filma, u čijem su sastavu rumunska glumica i aktivistkinja Katia Pascariu, Ivan Ikić, reditelj lanjskog laureata ZFF-a Oaza, te nagrađivani direktor fotografije Vanja Černjul, dodijelio je Zlatna kolica za najbolje dugometražno ostvarenje austrijsko-njemačkom filmu Konačna sloboda Sebastiana Meisea.

Posjećenost festivala je bila izvrsna, rekao je direktor ZFF-a Boris T. Matić (Foto: ZFF)

Dobitnik posebnog priznanja u međunarodnoj dugometražnoj konkurenciji je hrvatski film Zbornica rediteljice Sonje Tarokić, koji je žiri opisao kao metaforu društva u cjelini i borbe jedne žene da ga poremeti.

Dodijeljene i nagrade festivala KinoKino

O najboljem filmu međunarodnog kratkometražnog programa i nacionalnog programa Kockice odlučivali su rediteljica Sara Grgurić, slovenski reditelj Rok Biček i Ivan Bakrač, reditelj i selektor Filmskog festivala Herceg Novi.

Zlatna kolica za najbolji film iz međunarodne kratkometražne konkurencije odnio je makedonsko-ruski film Sjeverni pol Marije Apčevske, dok je posebno priznanje u istoj kategoriji osvojio ukrajinski film Tatine tenisice rediteljice Olhe Zhurbe.

Zlatna kolica u Kockicama, takmičarskom programu hrvatskog kratkometražnog filma, pripala su filmu Jesen našeg ljeta Karla Voriha, dok je posebno priznanje osvojio film Sve što dolazi reditelja Mate Ugrina.

Dodijeljene su i nagrade festivala KinoKino, čije je 6. izdanje održano u sklopu ZFF-a.

Profesionalni žiri festivala KinoKino, koji su činili glumica Iva Babić, reditelj Saša Ban i Dubravka Zima, profesorica i stručnjakinja za dječju književnost, nagradio je norveški film Sestre i njihove supermoći u režiji Silje Salomonsen i Arilda Østina Ommundsena.

Dječji žiri KinoKina glavnu nagradu dodijelio je njemačkom filmu Ulja Funk na zadatku u režiji Barbare Kronenberg, a posebno priznanje dodijeljeno je finskom filmu Još samo malo.

Na 19. Zagreb Film Festivalu prikazana su rekordna 134 filma iz cijelog svijeta (Foto: ZFF)

‘Pod pritiskom pandemije’

Direktor ZFF-a Boris T. Matić osvrnuo se na ovogodišnje izdanje festivala: “Iako se već drugu godinu zaredom održava pod pritiskom pandemije, sretni smo što smo, za razliku od prošle godine, kada se morao održati online, bili ponovno s publikom u kino dvoranama. Unatoč svim nepovoljnim okolnostima, posjećenost festivala je bila izvrsna, a pozitivne reakcije publike i kritike bile su iznad naših očekivanja. Također, ovogodišnji program Industrije ponovno je okupio veliki broj profesionalaca i ponudio publici raznovrsne sadržaje.”

Festivalski program nastavlja se u nedjelju, kada će publika imati priliku u kinu SC pogledati tri naslova iz glavnog takmičarskog programa dugometražnog filma, uključujući film Košnica, koji je otvorio ovogodišnji festival.

Organizatori su zahvalili uredu za kulturu Grada Zagreba, HAVC-u, Kreativnoj Evropi Potprogram Media, DHFR-u, Turističkoj zajednici Zagreba i Evropskom parlamentu te svim ostalim sponzorima i medijskim pokroviteljima.

Izvor: Agencije