Autori predstava povlače se sa festivala u Brčkom jer je u žiriju Branislav Lečić

Nakon saznanja da je beogradski glumac član žirija Susreta pozorišta / kazališta, autori predstava '64’ i ‘Schindlerov lift’ povukli su učešće sa festivala.

Danijela Štajnfeld je u martu ove godine prijavila policiji da ju je 2012. silovao Branislav Lečić (Arhiva)

Autori dvije predstave povukli su se sa 38. regionalnih Susreta pozorišta / kazališta u Brčkom zbog toga što je beogradski glumac i filmski djelatnik Branislav Lečić član žirija.

Ekipa predstave 64 autorice Tene Štivičić, u režiji Alise Stojanović i produkciji pozorišta Atelje 212 iz Beograda, navela je kako su kasno obaviješteni da je Lečić član žirija, ističući kako su predstavu odigrali samo iz poštovanja prema publici te da neće učestvovati u daljnjim aktivnostima festivalima.

“Večeras, samo sat vremena pre početka predstave, obavešteni smo da je Branislav Lečić član žirija XXXVIII regionalnih Susreta pozorišta / kazališta u Brčkom. Odigrali smo predstavu samo iz poštovanja prema publici. Iz razloga što se pomenuti član žirija aktivno uključio u podelu medija u Srbiji na podobne i nepodobne, konstantno i posvećeno baveći se u, za njega, podobnim medijima, isključivo iživljavanjem, zlostavljanjem i u svakom smislu maltretiranjem naše koleginice Danijele Štajnfeld, ne možemo ga smatrati ni na koji način osobom koja može da ocenjuje naš rad, niti to želimo da dozvolimo. Nadamo se da ćete razumeti zašto nećemo učestvovati u ostalim aktivnostima festivala”, naveli su u proglasu koji je pročitan.

‘Sredina koja nema snage da prihvati istinu’

Nedugo nakon toga, učešće na ovom festivalu povukli su i autori predstave Schindlerov lift, koju je, u produkciji sarajevskog Kamernog teatra 55, prema tekstu Darka Cvijetića, režirao Kokan Mladenović.

“Jedan od osnovnih motiva za naš rad na predstavi bila je potreba da se nikada i nigde ne relativizuju zločini, da žrtve imaju prava da dobiju glas koji će govoriti u njihovo ime, da imaju prava da prestanu da budu povređivane, bile one žive ili mrtve. Jedan od najpotresnijih delova romana je upravo onaj koji govori o susretima dželata i žrtava, silovatelja i silovanih u jednoj sredini koja nema snage da prihvati istinu i da spozna svoj žalosni udeo u katastrofi koja je zadesila druge i drugačije”, navode autori predstave Mladenović i Cvijetić.

Dodaju kako Lečić nije osuđen po optužbama za silovanje Danijele Štajnfeld, ali da je je sve u vezi tog slučaja “stavilo, u najmanju ruku, ogromnu moralnu hipoteku nad njegov lični i umetnički integritet”.

“Smatramo da bismo učestvovanjem na festivalu u čijem žiriju sedi osoba ovakvog moralnog profila postali saučesnici u pretvaranju nedopustivog u dopustivo, nemoralnog u moralno i da bismo se narugali traumiranim likovima iz sopstvene predstave. U to ime vas obaveštavamo da se povlačimo iz učešća na festivalu i iz razmatranja za nagrade”, ističu autori.

Nedugo nakon toga reagirao je i direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović koji je istakao da će predstava Schindlerov lift biti odigrana na pozorišnim susretnima u Brčkom.

“Zadnja događanja oko učešća Branislava Lečića u žiriju festivala, reakcija uprave Ateljea 212, reakcije redatelja i pisca naše velike i sjajne predstave Schindlerov lift, Kokana Mladenovića i Darka Cvijetića, kao i razgovor svih učesnika u predstavi zajedno sa direktorom teatra, kao epilog polučili su našu odluku da svakako predstavu na festivalu odigramo, a da o daljoj inicijativi žirija u smislu natjecateljskih odluka i eventualnih nagrada odlučuje svaki nagrađeni pojedinac zasebno, odnosno, da li nagradu dodijeljenu od tog žirija, želi ili ne želi primiti. Žao nam je da je festival u Brčkom postao temom dnevno političkih moralisanja i utvrđivanja etičkih svjetonazora, a ne omaž i slavljenje pozorišta kao mjesta kreacije, ushićenja i popravljanja stanja duha”, naveo je Hadžihafizebgović u saopćenju za javnost.

Nepravosnažna odluka beogradskog tužilaštva

Danijela Štajnfeld je u martu ove godine prijavila policiji da ju je 2012. godine silovao Lečić.

Početkom aprila nekadašnja glumica Merima Isaković je u intervjuu Nedeljniku također optužila Lečića da ju je seksualno napastvovao prije 43 godine, a njen iskaz je tužilaštvo koristilo kao svjedočenje.

Lečić je saslušan ubrzo nakon prijave i tom prilikom negirao optužbe.

Više javno tužilaštvo u Beogradu je u julu odbacilo krivičnu prijavu Danijele Štajnfeld protiv Lečića.

Ova odluka još nije pravosnažna.

Izvor: Agencije