Zaslužnim umjetnicima u Srbiji ponovo će dijeliti nacionalne penzije

Pravo na penziju imaju zaslužni umjetnici ili stručnjaci u kulturi, kao što su pisci i prevodioci, muzički autori i izvođači, likovni umjetnici ili autori iz područja primjenjene i vizuelne umjetnosti, dizajna i umjetničke fotografije.

Ministarstvo kulture Srbije je omogućilo ponovnu dodjelu nacionalnih penzija, nakon višegodišnje pauze (Tanjug)

Ministarstvo kulture Srbije objavilo je konkurs za dostavljanje obrazloženog prijedloga za dodjelu Priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, odnosno kulturi nacionalnih manjina (tzv. nacionalne penzije), koji traje do 30. novembra, prenosi Tanjug.

Reprezentativna udruženja u kulturi, kao i savjeti nacionalnih manjina dostavljaju Ministarstvu obrazložene prijedloge umjetnika ili stručnjaka u kulturi, koji ispunjavaju uslove za dodjelu, obrazloženo je u konkursu.

Priznanje se sastoji od doživotnog mjesečnog novčanog primanja za umjetnika ili stručnjaka u kulturi, kao što su pisci i prevodioci, muzički autori i izvođači, likovni umjetnici ili autori iz područja primjenjene i vizuelne umjetnosti, dizajna i umjetničke fotografije.

Priznanje se može dobiti i za filmsku umjetnost i audiovizuelno stvaralaštvo, scensko stvaralaštvo i interpretaciju u pozorišnoj umjetnosti, muzičko scensko stvaralaštvo i interpretaciju u operi, ili za umjetničku igru, odnosno klasičan balet, narodnu i savremenu igru.

Tu su i digitalno stvaralaštvo i multimedija, arhitektura, prevođenje stručnih i naučnih tekstova, istraživanje, zaštita, korišćenje, prikupljanje i predstavljanje pokretnog i nepokretnog kulturnog naslijeđa, filmska, filmske i televizijske djelatnosti, izdavaštvo i drugo.

Pravo uvedeno 2007. godine, pa kasnije ukinuto

Pravo na priznanje može ostvariti umjetnik ili stručnjak u kulturi, državljanin Srbije, koji je doprinio razvoju kulturnih vrijednosti u Srbiji odnosno njenoj međunarodnoj afirmaciji, odnosno da je dobitnik najznačajnijih nagrada i priznanja, i da je ostvario pravo na penziju.

Priznanje se dodjeljuje i isplaćuje umjetniku, odnosno stručnjaku u kulturi u vidu doživotnog mjesečnog novčanog primanja, u visini jedne prosječne zarade bez poreza i doprinosa za mjesec jul prethodne godine, piše u obrazloženju.

Ministarstvo kulture Srbije je ovom uredbom omogućilo ponovnu dodjelu nacionalnih penzija, nakon višegodišnje pauze.

Od 2007. godine počele su isplate novčanih dodataka zaslužnim umjetnicima, koje su iznosile 500 eura.

Nacionalna priznanja za vrhunski doprinos kulturi bila su uvedena Zakonom o kulturi, koji se primjenjuje od 2010. godine.

Do 2013. godine nacionalnu penziju je dobilo 523 kulturnih radnika.

Kad se odlučilo zamrznuti “nacionalne penzije” prije osam godina, Ministarstvo kulture je prihvatilo kritike i najavilo preispitivanje kriterijuma za njihovu dodjelu. Kulturolozi su tražili i reviziju dotadašnjih dodjela zbog toga što su, osim vrhunskim umjetnicima, penzije dodjeljivane i  osoba sa estrade.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Povezane

Hrvatska planira uvesti tzv. nacionalnu penziju, zapravo neku vrstu socijalne pomoći za starije sugrađane bez dana radnog staža.

Published On 15 Sep 2019
Više iz rubrike KULTURA
POPULARNO