Preminuo slavni sirijski pjevač Sabah Fakhri

Slavljen kao jedan od sirijskih velikana, Fakhri je poznat po svojim maestralnim izvedbama tradicionalnih sirijskih pjesama koje kombinuju arapsku poeziju s muzikom.

Simbol zlatnog doba arapske pjesme, Fakhri je bio u stanju da satima drži svoju publiku u uzbuđenju (EPA)

Sirijski pjevač Sabah Fakhri, smatran jednim od najslavnijih u arapskom svijetu, preminuo je u Damasku u 88. godini života, potvrdio je njegov sin za AFP.

“Otac je preminuo prirodnom smrću”, izjavio je njegov sin Anas Fakhri, rekavši da je to ogroman gubitak za sirijsku umjetnost.

Rođen u sjevernoj pokrajini Halep kao Sabah Abu Qaws i slavljen kao jedan od sirijskih velikana, Fakhri je poznat po svojim maestralnim izvedbama tradicionalnih sirijskih pjesama koje kombinuju arapsku poeziju s muzikom.

Niski i stameni čovjek modificirao je i popularizirao Qudud Halabyu – tradicionalnu muzičku formu Halepa koja kombinuje stihove zasnovane na poeziji Al-Andalusa i religiozne melodije iz sjevernog sirijskog grada.

Satima drži pažnju publike

“On je bio živa legenda, a legende ne umiru. Nastavit će da živi kao legenda Sirije i Halepa”, kazao je njegov sin.

Simbol zlatnog doba arapske pjesme, Fakhri je bio u stanju da satima drži svoju publiku u uzbuđenju neumorno ponavljajući stihove savremenih arapskih pjesama.

Fakhri je 1968. godine postavio rekord pjevajući 10 sati neprestano na koncertu u venecuelanskoj prijestolnici Caracasu, prenosi AFP.

Izvor: Agencije

Povezane

Britanski pjevač stekao je globalnu popularnost pjesmama poput “With A Little Help From My Friends” i “Cry Me A River”.

Published On 22 Dec 2014

Poznati pjevač David Bowie preminuo je u 69. godini nakon duge borbe s rakom.

Published On 11 Jan 2016

Dragan Bjelogrlić je u filmu ‘Toma’ pjevača Tomu Zdravkovića prikazao kao boema i lutalicu, stvarajući od njegovog života mitsku priču, vjerovatno posljednju takvu o bivšoj Jugoslaviji.

Published On 07 Oct 2021
Više iz rubrike KULTURA
POPULARNO