Na teatarskim susretima u Brčkom osam predstava

U narednih nekoliko dana na Susretima pozorišta / kazališta bit će izvedene predstave iz Bosne i Hercegovine, te susjedstva, dok će završne večeri biti upriličen koncert Radeta Šerbedžije.

Prva od osam predstava na repertoaru Susreta djelo je Elvisa Bošnjaka, a režiju potpisuje Anastasija Jankovska (Dejan Đurković / Ustupljeno Al Jazeeri)

Predstavom Usidrene Hrvatskog narodnog kazališta iz Splita otvoreni su 38. po redu Susreti pozorišta / kazališta Bosne i Hercegovine u Brčko distriktu.

Prva od osam predstava na repertoaru Susreta, koji traju do 26. novembra, djelo je Elvisa Bošnjaka, a režiju potpisuje Anastasija Jankovska.

Susreti pozorišta / kazališta u Brčkom predstavljaju u produkcijskom i u repertoarskom smislu jednu izuzetno složenu cjelinu koju čine zvanični dio programa i prateći programi, navode organizatori. Festival je vremenom izrastao u jedno od najprepoznatljivijih kazališnih susretanja dramskih protagonista različitih profila.

Tokom ‘90-ih Susreti su bili prekinuti, ali su obnovljeni 2002. godine i od tada se razvijaju i profiliraju kao suvremeni festival univerzalnih poruka koje su mnogo više od običnog kazališnog čina.

U okviru Festivala se razvija i jedna specifična izdavačka djelatnost koja obuhvata tridesetak monografija o Susretima i autorima, kao i stotinu publikacija i projekata koji tretiraju najznačajnije dramske protagoniste u regiji. Tu je i dvanaest tomova različitih antologija dramskih tekstova koje su vezane za Susrete pozorišta / kazališta, te značajan segment dokumentarnih izložbi sa kojima je počelo i ovo izdanje festivala.

Bogat takmičarski program

U natjecateljskom dijela programa na pozornici Doma kulture u Brčkom bit će izvedene predstave iz Bosne i Hercegovine, te susjedstva, dok će završne večeri u čast pobjednika biti upriličen koncert Radeta Šerbedžije.

Planirano je da budu izvedene predstave 64, beogradskog Ateljea 212 po tekstu Tene Štivičić i u režiji Alekse Stojanovića; predstava Narodnog pozorišta iz Sarajeva To nikada nigdje nije bilo, rađena po tekstu Tvrtka Kulenovića, a u režiji Dine Mustafića; Satirično kazalište “Kerempuh” iz Zagreba predstavit će se s predstavom Darian, hrvatski kralj samopomoći, čiju režiju je radio Krešimir Dolenčić, a tekst Dino Vukelić; predstava Zelena čoja Montenegra rađena je po tekstu Mome Kapora i Zuke Džumhura u režiji Nikite Milivojevića, a u izvedbi Beogradskog dramskog pozorišta u koprodukciji sa Gradskim pozorištem Podgorica i Gradom teatrom Budva; Kamerni teatar 55 iz Sarajeva nastupit s predstavom Šindlerov lift, prema tekstu Darka Cvijetića i u režiji Kokana Mladenovića, predstavu Sedam strahova izvode glumci Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice, a rađena je po tekstu Selvedina Avdića i u režiji Selme Spahić; s predstavom Derviš i smrt, po tekstu Meše Selimovića i u režiji Dejana Projkovskog, posljednje večeri nastupa Narodno pozorište Republike Srpske iz Banje Luke.

Izložbe i prateći sadržaji

Kako tradicija nalaže, prije početka Festivala, u okviru pratećeg programa u Gradskoj galeriji upriličeno je više kazališno-dokumentarnih izložbi.

Direktor Susreta Jakov Amidžić se prije otvorenja festivala osvrnuo na godine obnavljanja manifestacije, kada, kako je rekao, nije bilo lako.

“Unatoč pandemiji odlučeno je da idemo u punom kapacitetu što se tiče publike i kazališta. Nadamo se da će ove godine Susreti završiti kako su i počeli  sa svima nama”, poručio je Amidžić.

Susreti pozorišta / kazališta Bosne i Hercegovine u Brčkom su prvi put održani 1974. godine.

Izvor: Agencije