Exit pozvao izvođače da ‘grade’ most za muziku Balkana

Objavljen je konkurs namijenjen muzičarima koji će dobiti priliku za veću vidljivost na muzičkoj globalnoj sceni, finansijsku podršku i različite mogućnosti za unapređivanje karijere.

Odabrani muzičari imaće priliku da u okviru programa 'showcase' nastupe na Exit festivalu naredne godine (EPA)

Exit Fondacija pozvala je “World Music” izvođače da se prijave na drugi konkurs u okviru projekta “Most za muziku Balkana”, čiji je cilj razvoj muzičke industrije na Balkanu i promovisanje domaćih izvođača na međunarodnom tržištu, prenio je Tanjug.

“Konkurs je namenjen muzičarima iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Rumunije, Severne Makedonije i Srbije. Otvoren je do 12. decembra, a odabranih 12 muzičara dobiće veću vidljivost na muzičkoj globalnoj sceni, finansijsku podršku i različite mogućnosti za unapređivanje karijere”, objavio je Exit.

Kako je navedeno, osim nastupa na pozornicama evropskih festivala, poput Exita i Budapest Ritmo, te učešća na “World Music” konferenciji Womex, muzičari dobijaju jednogodišnji program mentorstva sa eminentnim muzičkim profesionalcima, kao i petodnevni trening o menadžmentu benda i stvaranju umjetničkog portfolija.

Odabranima će biti omogućen nastup na Exitu

Iz Exit Fondacije je potvrđeno da su “predviđeni i finansijska podrška za kreiranje novih projekata, internacionalni nastupi, odnosno učešće na različitim događajima, kao i prilike za upoznavanje s muzičkim profesionalcima i umetnicima iz zapadne Evrope i sa Balkana”.

“Neki od kriterijuma koji će biti presudni u odabiru novih muzičkih zvezda sa Balkana su umetnički internacionalni potencijal, raznovrsnost stila muzike i područja, zatim popularnost i umetnička vrednost performansa”, naveo je Exit.

Kako je najavljeno, odabrani muzičari imaće priliku da u okviru programa “showcase” nastupe na Exit festivalu naredne godine, koji će biti domaćin specijalnog događaja u Novom Sadu posvećenom tituli Evropske prijestonice kulture 2022, projektu “Most” i muzici sa Balkana.

Osim Exit fondacije, partneri u četvorogodišnjem “Mostu” su organizacije iz sedam zemalja Evrope, predvođeni Hangveto organizacijom iz Mađarske. Projekt je finansiran iz sredstava programa “Kreativna Evropa”, koji je dio okvira Evropske unije za podršku kulturi i audiovizuelnom sektoru.

Izvor: Agencije