Grčki premijer od Londona traži vraćanje blaga iz Partenona

Mermernih 17 figura i dio friza koji je ukrašavao 2.500 godina star spomenik na Akropolju uzeo je lord Elgin, britanski ambasador u Otomanskom carstvu, početkom 19. vijeka.

Grčka Vlada pojačala je pritisak za vraćanje kulturnog blaga od kada je preuzela vlast 2019. godine (EPA)

Britanski premijer Boris Johnson razgovarao je u Londonu s grčkim premijerom Kyriakosom Mitsotakisom u trenutku kada zvanična Atina pojačava pritisak za vraćanje kulturnog blaga iz Partenona.

Vlada Grčke je najavila da je Mitsotakis tokom razgovora planira pokrenuti pitanje skulptura koje su uklonjene iz drevnog hrama u Atini prije više od 200 godina i koje se sada nalaze u Britanskom muzeju, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Mermernih 17 figura i dio friza koji je ukrašavao 2.500 godina star spomenik na Akropolju uzeo je lord Elgin, britanski ambasador u Otomanskom carstvu, početkom 19. vijeka.

‘Britanski muzej legitimni vlasnik’

Velika Britanija tvrdi kako je Elgin legalno nabavio skulpture kada su Grčkom vladale Osmanlije.

Grčka Vlada kaže da su one ukradene i želi da ih vrati kako bi ih izložila u novom muzeju Akropolja, koji je otvoren 2009. godine, a vlada u Londonu je u utorak ponovila kako nema pravo odlučivanja po tom pitanju.

“Vlasništvo nad skulpturama je isključivo stvar muzeja. To nije pitanje za britansku vladu“, poručio je Johnsonov glasnogovornik Max Blane.

Premijer Johnson rekao je u martu da je Britanski muzej legitimni vlasnik ovih antičkih skulptura, odbijajući trajni zahtjev Grčke za njihov povratak.

“Velika Britanija bi trebala početi dijalog u dobroj vjeri s Grčkom i pozivam ih da to učine“, naglasio je Mitsotakis u subotu, tokom govora u Parizu, obraćajući se na 41. zasedanju Generalne konferencije UNESCO-a.

‘Ovo pitanje ima međuvladin karakter’

Rekao je kako je UNESCO poduzeo ključni korak u septembru kada je priznao da ovo pitanje ima međuvladin karakter.

“Prema ovome, obaveza vraćanja skulptura Partenona direktna je nadležnost vlade Velike Britanije“, naglasio je grčki premijer.

Grčka Vlada pojačala je pritisak za vraćanje kulturnog blaga od kada je preuzela vlast 2019. godine i najavila još intenzivniju kampanju nakon odlaska Velike Britanije iz Evropske unije.

Izvor: Agencije