Jeton Neziraj: Duhovi rata svuda su oko nas

U beogradskom Ateljeu 212 premijerno je prikazana predstava na engleskom jeziku ‘Balkan Bordello’, koju je napisao kosovski dramski pisac Jeton Neziraj, a režirala njegova supruga Blerta Neziraj.

Predstava 'Balkan Bordello' govori o traumatizovanom društvu, koje samo sebe jede, kaže autor Jeton Neziraj (Privatna arhiva / Autonomija)

Kosovski dramski pisac Jeton Neziraj izjavio je za novosadsku Autonomiju kako su „duhovi rata svuda oko nas, spremni da skoče u još jedan rat“.

U beogradskom Ateljeu 212 ovih je dana srpsku premijeru imala njegova predstava na engleskom jeziku Balkan Bordello, koju je režirala njegova supruga Blerta Neziraj.

„Ono šta smo imali devedesetih, tog Agamemnona koji je bio žedan rata i krvi, on je i dalje prisutan na ovaj ili onaj način“, upozorio je Neziraj, prenosi Beta.

Drama je premijerno prikazana početkom novembra u Prištini, a referiše na ratove iz devedesetih na Balkanu. Nastala je u koprodukciji Teatra Qendra iz Prištine, Ateljea 212 iz Beograda i pozorišta La MaMa iz New Yorka.

„Ova predstava je u stvari o traumatizovanom društvu, koje samo sebe jede. Ona se suprotstavlja ratu kao mašineriji destrukcije, gdje život i normalnost kapituliraju pred ljudskim zlima“, kaže Neziraj.

‘Stvari se nisu mnogo promijenile’ u odnosu na devedesete

Za Autonomiju kaže kako se predstava referiše na ratove iz devedesetih, a prema njegovom mišljenju „danas svjedočimo tome da se stvari nisu mnogo promijenile i predstava je svojevrsni poziv na okončanje tog začaranog kruga nasilja“.

„Kičma same predstave je crni humor u dodiru sa samom suštinom balkanskog temperamenta. Ona oslikava morbidnost ljudske duše, a osvjetljava glupost i naivnost ere koja je sagrađena na temelju nasilja, netolerancije i mržnje“, objašnjava Neziraj.

Glumačku ekipu činilo je deset glumaca, od koji je sedmero iz New Yorka, dvoje iz Srbije i jedna glumica sa Kosova. I ostatak tima činili su ljudi sa svih strana svijeta.

Nakon Prištine i Beograda, saga o balkanskim porodicama zasnovana na Eshilovoj trilogiji Orestija, trebala bi početkom aprila naredne godine biti izvedena i u New Yorku.

Izvor: Agencije