Posebno izdanje ‘Suočavanja s prošlošću’ krajem novembra

Sarajevo Film Festival je program ‘Suočavanje s prošlošću’ pokrenuo 2016. godine, u cilju pokretanja iskrenog dijaloga o bliskoj prošlosti naše regije.

Osim online, filmovi će biti dostupni i u kinu Meeting Point (SFF - Ilustracija)

Sarajevo Film Festival, u saradnji sa Friedrich-Ebert-Stiftung Dialogue Southeast Europe, predstavlja besplatan program “Suočavanje s prošlošću” u posebnom izdanju – online, putem VoD platforme kina Meeting Point, a publici u Sarajevu filmovi će biti dostupni i u kinu Meeting Point.

U posebom izdanju programa “Suočavanje s prošlošću” od 19. do 25. novembra, uz filmove bit će održani i razgovori s autorima te panel diskusije.

Cijeli program je besplatan za publiku u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji.

Sarajevo Film Festival program “Suočavanje s prošlošću” je pokrenuo 2016. godine, u cilju pokretanja iskrenog dijaloga o bliskoj prošlosti naše regije.

“To je preduvjet za prevazilaženje problema proisteklih iz nedavnih ratova u bivšoj Jugoslaviji koji su bespovratno obilježila naša društva”, navode organizatori.

Neki od najznačajnijih svjetskih dokumentaraca

U proteklih pet godina u programu su prikazane mnoge iznimno bolne, ali inspirativne priče iz svih krajeva svijeta.

U ovogodišnjem, posebnom izdanju od 19. do 25. novembra bit će predstavljeni neki od najznačajnijih svjetskih dokumentarnih ostvarenja, koji se bave prošlošću i njenom interpretacijom.

Cijeli program je besplatan za publiku u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji

Šest filmova koji će biti dostupni online publici u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji su: Rendgenski snimak jedne porodice (režija: Firouzeh Khosrovani, dobitnik nagrade za najbolji film Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu), Ahmadov glas (režija: Ram Loevy, David Ofek, Shadi Habib Allah, Doron Djerassi, Noam Kaplan, Dan Geva, Mamdooh Afdile, Iddo Soskolne), Pomirenje (režija: Marija Zidar), Pejzaži otpora (režija: Marta Popivoda, dobitnik Srca Sarajeva za najbolji dokumentarni film 27. Sarajevo Film Festivala), Grad slave (režija: Dimitry Bogolyubov) i Naše majke (režija: César Díaz).

Svi filmovi se prikazuju sa titlovima na engleskom jeziku.

Publika u Sarajevu filmove će imati priliku pogledati i u kinu Meeting Point od 19. do 25. novembra u terminu od 17:30 sati. Uz šest navedenih filmova, u kinu Meeting Point će biti prikazan i film Bjegunac (režija: Jonas Poher Rasmussen).

Izvor: Agencije