Predstavom ‘Bokser’ završeno 61. izdanje Festivala MESS

U proteklih sedam dana Internacionalni teatarski Festival MESS je ugostio produkcije iz Irske, Francuske, Srbije, Njemačke, Hrvatske, Ruande i Bosne i Hercegovine.

Predstava 'Bokser' berlinskog Thalia teatra odgirana je online (Screenshot / YouTube)

Predstavom Bokser poljske rediteljice Eweline Marciniak, u produkciji renomiranog Thalia teatra iz Berlina, završeno je 61. izdanje Internacionalnog teatarskog festivala MESS.

S obzirom na to da, zbog pogoršane epidemiološke situacije, ekipa predstave Bokser nije mogla doći u Bosnu i Hercegovinu, predstava je odigrana online, a svi zainteresirani gledaoci imali su priliku pogledati je besplatno putem YouTube kanala Festivala MESS.

Publika je ranije u četvrtak, također online, imala priliku pogledati predstavu Zajedničke priče, koprodukciju iz Njemačke, Bosne i Hercegovine i Ruande.

“Očito je da je pandemija onemogućila da festival realiziramo na način kakav je uobičajen u normalnim uvjetima. Zbog toga najvažnijim smatramo očuvati njegov kontinuitet po svaku cijenu”, rekao je Nihad Kreševljaković, direktor Festivala MESS, u razgovoru za Al Jazeeru.

Produkcije iz sedam zemalja

U proteklih sedam dana Festival MESS je ugostio produkcije iz Irske, Francuske, Srbije, Njemačke, Hrvatske, Ruande i Bosne i Hercegovine. Ovogodišnje izdanje najavljeno je predstavom Moby Dick, uličnim teatarskim spektaklom produkcije Teatro dei Venti, koji je početkom septembra izveden na Trgu Susan Sontag ispred Narodnog pozorišta Sarajevo.

‘Čehovljeva prva predstava’ (Nikola Blagojević)

61. MESS otvoren je 1. oktobra Čehovljevom prvom predstavom u izvedbi ekipe Dead Centra iz Dublina, čiju režiju potpisuju Bush Moukarzel i Ben Kidd. Riječ je o predstavi koja je trebala zatvoriti 59. izdanje MESS-a što se, zbog maćehinskog odnosa nadležnih i drastičnog smanjenja budžeta, nije dogodilo.

Nakon toga, publika je imala priliku pogledati predstave OMMA, Med zidima, Snijeg, Kreketanje i Schindlerov lift.

Loša epidemiološka situacija utjecala je i na to da ovogodišnje izdanje MESS-a bude sastavljeno od programa planiranih u različitim periodima i programa koje je publika trebala vidjeti prošle godine. Iz tog razloga, 61. izdanje MESS-a nije bilo kompetitivnog karaktera, pojasnili su organizatori Festivala.

Zlatni lovorov vijenac prvi put posthumno dodijeljen

Direkcija Internacionalnog teatarskog festivala MESS ove godine prvi put je Zlatni lovorov vijenac za doprinos umjetnosti teatra dodijelila posthumno, te je ove godine najveće priznanje Festivala MESS pripalo glumcu Draganu Jovičiću, koji je preminuo prošle godine od posljedica zaraze korona virusom.

Nagradu je preuzela supruga Dragana Jovičića – Mirjana Jovičić (Fena)

Iako je u svojoj suštini ova nagrada priznanje koje se treba dati umjetnicima i umjetnicima za njihova života, iz Direkcije navode kako vjeruju da je, u slučaju Dragana Jovičića, izuzeće od ustaljenog pravila potpuno opravdano.

Nagradu je preuzela supruga Dragana Jovičića – Mirjana Jovičić – koja je kazala da je sretna i ponosna kada čuje kako se o Draganu govori, prenijela je Fena.

Zlatni lovor vijenac za doprinos umjetnosti teatra uručen je i Nijazu Alispahiću, dramskom piscu, književniku i dugogodišnjem umjetničkom direktoru i dramaturgu Narodnog pozorišta Tuzla.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada