Afganistanci žele obnovu divovskih statua Bude u Bamiyanu

UNESCO je upisao kulturni pejzaž i arheološke ostatke doline Bamiyan istovremeno na Listu svjetske baštine i Listu svjetske baštine u opasnosti.

Najveće statue stojećeg Bude uništene su naredbom talibanskog vođe Mullaha Omara u martu 2001. godine (Reuters - Arhiva)

Afganistanci žele da se završi nedovršena obnova divovskih Buda i da se oživi turizam u Bamiyan dolini, javlja Anadolija.

Dvije statue Bude uklesana su u liticu pješčenjaka doline Bamiyan tokom šestog stoljeća prije nego što je islam stigao u centralne dijelove Afganistana.

Nekada su to bili najveće stojeće Bude na svijetu – viši je bio visok 55 metara, a drugi kip je visok gotovo 38 metara.

Međutim, uništeni su naredbom talibanskog vođe Mullaha Omara u martu 2001. godine. Razneseni su u komade uz velike eksplozije, podsjeća Anadolija.

Na dvije liste svjetske baštine

UNESCO je 2003. godine upisao kulturni pejzaž i arheološke ostatke doline Bamiyan istovremeno na Listu svjetske baštine i Listu svjetske baštine u opasnosti.

Iako je UNESCO ocijenio da nema dovoljno originalnih ostataka materijala za obnovu, Međunarodno vijeće za spomenike i mjesta (Icomos) zatražilo je da se Bude obnove.

“Ovdje su bile dvije statue, ali su uništene. Kasnije je donesena odluka o njihovoj obnovi. Iako su poduzeti neki koraci, nije postignut napredak”, rekao je Abdulkadir Hakimi, jedan od domaćih turista koji su posjetili dolinu, u izjavi za Anadoliju.

Historijsko mjesto koje vrijedi vidjeti

Ističući važnost historijskih i turističkih mjesta za ekonomski razvoj njegove zemlje, Hakimi je rekao da turisti doprinose ekonomiji regije koju posjećuju i da bi dolazili iz cijelog svijeta ako se monumentalne skulpture obnove.

Još jedan od posjetitelja Emanullah Mahmudzai rekao je da je došao vidjeti područje gdje se nalaze statue Bamiyana jer je to “historijsko mjesto”.

“Ovo je mjesto koje vrijedi vidjeti. Ako se obnovi, došlo bi više turista i to bi doprinijelo ljudima u regiji”, kazao je Mahmudzai.

Izvor: Agencije