‘Mirëdita, dobar dan!’: Predstavljanje srpske kulture u Prištini

Festival se održava od 2014. godine sa ciljem da susreti predstavnika srpskih i kosovskih kulturnih i društvenih zajednica iniciraju razmjene umjetničkih ideja i stvore tradiciju saradnje.

Inspiracija za festival je Bekim Fehmiu, poznati albanski, kosovski, beogradski i jugoslovenski glumac (Festival 'Mirëdita, dobar dan!')

Festival “Mirëdita, dobar dan!”, koji predstavlja aktualnu kosovsku kulturnu scenu u Srbiji i srpsku kulturnu scenu na Kosovu, bit će održan od 14. do 16. oktobra u Prištini, najavili su organizatori.

Tokom tri dana festivala u Prištini će biti predstavljena moderna umjetnička, kulturna i društvena scena Srbije, uz besplatan ulaz za posjetitelje, prenosi Tanjug.

Osmo izdanje festivala u prištinskom “Kinu Armata” otvara film Zaceli me (Hold me right) autorice Danijele Štajnfeld, koji govori o žrtvama silovanja, počiniteljima seksualnog nasilja i trnovitom putu progovaranja o nasilju i procesu zacijeljenja.

Drugog festivalskog dana prištinskoj publici bit će predstavljena knjiga Druga Srbija: Bogdan Bogdanović autora Shkelzena Gashija, nakon čega će biti održana i debata “Ko je druga Srbija?” u Atelje hali Palate omladine i sporta.

Istu večer prištinsku publiku očekuje i koncert “Pavana and more” pijanistica Branke Paralić i Nataše Penezić u Crvenoj dvorani Palate.

Film Teret zatvara festival

Završnog dana festivala u Galeriji Umjetničkog fakulteta bit će predstavljena knjiga Iza sedam logora Viktora Ivančića, Hrvoja Polana i Nemanje Stjepanovića, koju će u Palati omladine i sporta pratiti otvaranje istoimene izložbe fotografa Hrvoja Polana i debata “Kultura kao političko oruđe”.

Festival zatvara film Teret reditelja Ognjena Glavonića u “Kinu Armata”.

“U okviru festivala, građani i građanke Prištine imaće priliku da detaljnije upoznaju kulturnu scenu Srbije, muzičare, filmske i književne autore i autorke, kao i da pogledaju neka od popularnih filmskih ostvarenja srpskih autora i autorki. Deo festivalskog programa, kao i ranijih godina, biće posvećen razgovoru i debatama”, navodi se u najavi festivala.

Inspiracija za festival “Mirëdita, dobar dan!” je Bekim Fehmiu, poznati albanski, kosovski, beogradski i jugoslovenski glumac, koji “predstavlja simbol jedinstva, kao i mogućnosti povezivanja dva kulturna prostora u jednu jedinstvenu celinu”.

Doprinos trajnoj normalizaciji odnosa

Festival se održava od 2014. godine „sa ciljem da susreti predstavnika srpskih i kosovskih kulturnih i društvenih zajednica iniciraju razmene umetničkih ideja i stvore tradiciju saradnje“.

“Kroz razmenu umetničkih ideja, debatu i razgovor o aktuelnim društvenim i političkim pitanjima [festival] ujedno daje doprinos trajnoj normalizaciji odnosa srpskog i kosovskog društva“, navedeno je na stranicama festivala.

Festival organiziraju Integra, Inicijativa mladih za ljudska prava, forumZFD, DAM Festival i Građanske inicijative, uz podršku Kosovske fondacije za otvoreno društvo, Švicarske kancelarije za razvoj i saradnju i Fonda braće Rockefeller.

Izvor: Agencije