Manjine sve prisutnije u američkim TV-serijama, ali ne baš sve

Činjenica da su dobru gledanost postigle serije čiji su autori iz manjinskih zajednica pokazuje da gledatelji žele autentičnu zastupljenost, kažu istraživači s Univerziteta Kalifornija.

U afroameričkim domaćinstvima najveća je gledanost kada polovicu glumaca čine manjine (EPA)

Etnička i kulturna raznolikost televizijskih serija imala je sve veću publiku tijekom pandemije u Sjedinjenim Američkim Državama, ali latinoamerički izvođači snažno zaostaju, a transrodnih osoba gotovo da nema, navodi se u godišnjoj studiji, čije rezultate prenosi AFP.

Hollywood Diversity Report (Izvješće o raznolikosti u Hollywoodu), koje je izradilo Kalifornijsko sveučilište u Los Angelesu (UCLA), pratilo je korelaciju između gledanosti u prošloj godini i raznolikosti glumaca i scenarista, s naglaskom na kućanstva koja su i sama pripadnici manjinskih zajednica.

Gledanost u bjelačkim kućanstvima najveća je kad je riječ o “relativno raznolikim serijama” (31 do 40 posto pripadnika manjina).

U afroameričkim kućanstvima najveća je gledanost kada polovicu glumaca čine manjine.

“Činjenica da su dobru gledanost postigle serije čiji su autori iz manjinskih zajednica pokazuje da gledatelji žele autentičnu zastupljenost”, kaže Darnell Hunt, znanstvenik s UCLA-e i jedan od autora studije.

Latinoamerička zajednica podzastupljena

Izvođači koji nisu bijelci skromno su napredovali “u gotovo svim sektorima” u televizijskoj industriji, no latinoamerička zajednica podzastupljena je i tu nije bilo pomaka na bolje, navedeno je u studiji.

Latinoamerikanci nose samo 3,9 posto glavnih uloga u proizvodima američke kablovske televizije što je malo s obzirom na to da čine 18,5 posto populacije Sjedinjenih Država koja se identificira kao “latino”.

Ista studija koju je proveo UCLA jedva da je pronašla transrodne izvođače u Hollywoodu.

“Transrodnih glumaca i nebinarnih osoba gotovo da nema na bilo kojoj platformi”, otkrila je studija.

Aktivisti koji su osudili stajališta stand-up komičara Davea Chappellea izrečenima u njegovim nastupima na račun transrodnih osoba, zatražili su od Netflixa da više ulaže u razvoj programa koje kreiraju transrodne osobe te da na upravljačke pozicije više zapošljavaju izvođače pripadnike LGBTQ-zajednice, prenosi Hina.

Izvor: Agencije