Film ‘Tabija’ ovogodišnji bh. kandidat za nagradu Oscar

Film je priča o Sarajliji koji pokušava da se dokaže lokalnom mafijašu i traži tinejdžerku koja će raditi za njega.

Film 'Tabija' je svjetsku premijeru imao na Filmskom festivalu u Berlinu (Anadolija)

Bosanskohercegovački kandidat u kategoriji “Najbolji međunarodni dugometražni film” za nagradu Oscar američke akademije je film Tabija reditelja Igora Drljače.

Ovu odluku je glasanjem donijela komisija Udruženja filmskih radnika BiH, kao certificirana strukovna organizacija za Bosnu i Hercegovinu.

Film Tabija je svjetsku premijeru imao na Filmskom festivalu u Berlinu, a nastao je u koprodukciji producentske kuće SCCA/pro.ba iz Sarajeva i “Time Lapse Picture” iz Toronta, Kanada.

Film je snimljen uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, Fondacije za kinematografiju Sarajevo te fondova “Telefilm”, “Ontario Creates” i “Eurimages”.

Kandidat za najbolji strani film

Film scenariste i režisera Igora Drljače je priča o Sarajliji Faruku, još uvijek tinejdžeru, koji pokušava da se dokaže lokalnom mafijašu i traži tinejdžerku koja će raditi za njega.

Sve se mijenja kada upozna Monu i zaljubi se u nju.

Udruženje filmskih radnika Bosne i Hercegovine već 20 godina kandidira film Američkoj akademiji u kategoriji za “Najbolji strani igrani film”.

Na osnovu kandidature Udruženja filmskih radnika, film Ničija zemlja Danisa Tanovića je 2002. godine nagrađen nagradom Oscar za najbolji strani film, a prošlogodišnji bh. kandidat, film Quo Vadis, Aida? Jasmile Žbanić bio je također nominovan za ovu prestižnu nagradu.

Izvor: Agencije