Izložba o podršci i solidarnosti s građanima BiH tokom rata

Izložba otvorena u Historijskom muzeju pruža pregled akcija putem kojih su građani Evrope iskazivali podršku i solidarnost s Bosnom i Hercegovinom, te pomagali njenim stanovnicima u vrijeme rata.

Jedan od ciljeva izložbe je potaknuti publiku na promišljanje o tome šta danas podrazumijevamo pod solidarnošću i koliko činimo po tom pitanju (Fena)

Posjetitelji Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine u naredna dva mjeseca mogu pogledati izložba “Wake up Europe! Mobilizacija podrške i solidarnosti za Bosnu i Hercegovinu i njene građane tokom rata 1992-1995”, saopćeno je iz te institucije.

Izložba pruža historijski pregled akcija putem kojih su građani Europe iskazivali podršku i solidarnost s Bosnom i Hercegovinom, te pomagali njenim stanovnicima u vrijeme rata.

Kroz originalne materijale, dokumente i fotografije, govori o običnim ljudima, neformalim grupama, umjetnicima i gradovima, koji su u teškom vremenu, odlučili stati uz Bosnu i Hercegovinu i njene građanske, multikulturalne i multietničke vrijednosti.

Predstavljene su, kroz individualne i konkretne primjere, i mnoge od inicijativa koje su bosanskohercegovačkim građanima u to vrijeme bile dokaz da nisu zaboravljeni: pružanje pomoći izbjeglicama, konvoji za dopremanje hrane, protesti kojim su građani Evrope vršili pritiske na svoje vlade da promijene svoj stav prema karakteru rata u BiH, do inicijativa koje su pružale pomoć ženama žrtvama rata.

Šta danas podrazumijevamo pod solidarnošću

Osim toga, predstavljeni su kulturni mostovi, inicijative nastale u bliskoj interakciji s onima u Sarajevu i Bosni i Hercegovini, koje su imale za cilj odbraniti građanske, kulturne i intelektualne vrijednosti. Neke od njih i danas djeluju.

Kako je jedan od ciljeva izložbe bio potaknuti publiku na promišljanje o tome šta danas podrazumijevamo pod solidarnošću i koliko činimo po tom pitanju i da li uopće činimo, u izložbi su predstavljena i dva umjetnička rada autorica Selme Banich i Marijane Hameršak, koji su posvećeni ljudima koji su na migrantskom putu kroz Balkan.

Izložba je projekt Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine u saradnji s Memory Labom, podržali su je Goethe institut Bosna i Hercegovina te Francuski institut Bosna i Hercegovina, a realizovana je u sklopu Francusko-njemačkog kulturnog fonda.

Izvor: Agencije

Povezane

Volonterski poduhvat mapiranja opsade glavnog grada BiH sa fotografijama i snimcima života u obruču.

Published On 02 Apr 2012

Pomislio bi čovjek da živimo u tridesetim godinama prošlog stoljeća kada se istina o zločinima staljinizma teško probijala u svijet, a ne u vrijeme digitalne revolucije, piše autor.

opinion by Tomislav Marković
Published On 07 Feb 2021
Više iz rubrike KULTURA
POPULARNO