Sarajevo će pet dana predstavljati svoju kulturu Zagrebu

Tokom Festivala ‘Ja BiH… Pet dana Sarajeva u Zagrebu’ na više lokacija bit će predstavljeni kulturni, ali i turistički sadržaji Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Festival je otvoren izložbom 'Plakati, crteži, ilustracije', autora Dejana Slavuljice, u Galeriji Klovićevi dvori (Anadolija)

Galerija “Klovićevi dvori” u Zagrebu bit će jedan od domaćina 10. Festivala “Ja BiH… Pet dana Sarajeva u Zagrebu”, u okviru kojeg će do subote, 16. listopada na više lokacija u gradu biti predstavljeni kulturni sadržaji Sarajeva i Bosne i Hercegovine, javlja Anadolija.

Festival je otvoren u utorak uvečer izložbom “Plakati, crteži, ilustracije”, autora Dejana Slavuljice, nakon čega je održan koncert pod nazivom “Sve ove godine” predvođen bosanskohercegovačkim gitaristom Boškom Jovićem.

“Zagreb je grad koji je sa Sarajevom bio u istoj državi ili u istim državnim zajednicama od 1878. pa sve do 1990-ih. Kultura nam je, ako ne ista, onda veoma bliska, kao i jezik, kao i sve ono što gajimo jedni prema drugima”, poručio je na otvorenju Haris Bašić, zamjenik gradonačelnice Sarajeva.

Najavljeni i ‘Dani Zagreba u Sarajevu’

Ismet Efendić i Ivica Propadalo, idejni začetnici i suorganizatori Festivala, tom su prilikom, povodom 10. jubilarnog Festivala dodijelili 10 zahvalnica najzaslužnijim pojedincima koji su proteklo desetljeće pomogli u ostvarenju festivalskih programa.

Prve večeri Festivala održan je koncert pod nazivom ‘Sve ove godine’ bosanskohercegovačkog gitariste Boška Jovića (Anadolija)

Ovogodišnji program festivala Ismet Efendić ocijenio je bogatim, unatoč još uvijek pandemijskim uvjetima.

Efendić je najavio kako će se ove godine održati “Dani Zagreba u Sarajevu”, koji nisu održani protekle dvije godine, ali ove godine neće biti održani samo u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, nego i u Tuzli, Mostaru i Banjoj Luci.

Filmovi s AJB DOC festivala

Drugi dan festivala, u srijedu, u kinu Kinoteka, mogu se pogledati dokumentarni filmovi s AJB DOC festivala – Džemo redateljskog dua Lejla Kajić i Davorin Sekulić, te film Dream Team Babe Lejle Zvizdić o najstarijem ženskom bendu u Bosni i Hercegovini i šire.

Dan kasnije, program festivala otvorit će projekcija omnibus igranog filma Šta tebi znači BiH, također u Kinoteci, film kojim četiri mlade redateljice daju uvid u život, rad, ljubav i nastojanje da skroje svoju budućnost u Bosni i Hercegovini.

Drugi dio programa održat će se u Kulturno-informativnom centru, gdje će se održati književna večer s Darkom Cvijetićem uz gosta direktora festivala knjige Bookstana i Buybooka Damira Uzunovića te kantautora i šansonijera Narcisa Vučinu.

Idejni začetnici i suorganizatori Festivala su Ismet Efendić i Ivica Propadalo (Anadolija)

Četvrti dan festivala, u petak, u Kinoteci projicirat će se igrani film Pun mjesec Nermina Hamzagića, a u Kulturno-informativnom centru će se obilježiti 25 godina od prvog prikazivanja filma Savršeni krug Ademira Kenovića.

Predstavljanje turističke ponude Sarajeva

Završni dan Festivala započet će “COOLturna špica” s gostima iz Bosne i Hercegovine u Napretkovom kulturnom centru. Program će voditi Ismet Efendić i Goran Štrbac dok će za glazbeni dio biti zaduženi Narcis Vučina, kantautor i šansonijer, Emir Bukovica/Bukowsky te Maja Milinković, fado pjevačica iz Lisabona.

Sve okupljene očekuje i predstavljanje Turističke zajednice Sarajeva pod nazivom “Moje Sarajevo moja priča” uz goste Darka Cvijetića, Damira Uzunovića i Ademira Kenovića. Drugi dio programa završnog dana Festivala održat će se u Kinu Kinoteka uz projekcije filmova Miroslava Ćire Mandića.

Festival organizira Udruženje za promociju kulture i umjetnosti ‘Ja BiH…’, u suradnji s Hrvatskim kulturnim društvom Napredak, Napretkovim kulturnim centrom, Bošnjačkom nacionalnom zajednicom Grada Zagreba te Gradom Sarajevom i Gradom Zagrebom.

Ulaz na sva događanja je slobodan, uz poštivanje epidemioloških mjera.

Izvor: Agencije