Jedan od najljepših rimskih gradova zapušten zbog libijskog rata

Grad koji su osnovali Feničani, a zauzeli ga Rimljani nalazi se na popisu svjetske baštine UNESCO-a.

Leptis Magna je lijep, najljepši rimski grad izvan Italije, smatraju zaljubljenici u drevnu historiju (EPA - ANSA)

Nekoć među najljepšim gradovima Rimskog carstva, Leptis Magna leži zapušten nakon desetljeća građanskog rata u Libiji. Turisti je zaobilaze, ali neki vide mogućnost da se to promijeni, javlja AFP.

Ispred ulaza se ne čeka u redovima i samo šačica posjetitelja, gotovo svi Libijci, šeće među impozantnim ruševinama mjesta na popisu svjetske baštine UNESCO-a.

Posjet Leptis Magni, isturenom rimskom gradu na južnoj obali Sredozemlja, “putovanje je u vremenu, poniranje u povijest”, tvrdi Abdelsalam Ueba, libijski posjetitelj u svojim šezdesetim godinama.

Grad koji su osnovali Feničani, a zauzeli ga Rimljani, rodno je mjesto Septimija Severa, rimskog cara od 193. do 211. godine koji je vojevao bitke od Iraka do Engleske.

Leptis Magna smještena na u Libiji, na južnoj obali Sredozemlja (EPA – ANSA)

Smješteni na brežuljku sa zapanjujućim pogledom na more, odlično sačuvani ostaci uključuju baziliku, hipodrom i kazalište u koje se moglo smjestiti 15.000 gledatelja.

Naljepši rimski grad izvan Italije

Među nekoliko rijetka stranih turista je Ihab iz Iraka, koji je vozio 120 kilometara iz Tripolija kako bi djeci pokazao mjesto koje je i njega oduševilo u djetinjstvu.

“Leptis Magna je lijep, najljepši rimski grad izvan Italije”, kaže 34-godišnji liječnik.

Nasilje koje je preplavilo Libiju nakon zbacivanja diktatora Muammara Gaddafija 2011. godine zabrinulo je UNESCO koje je Leptis Magnu uvrstio u popis ugrožene svjetske baštine.

Područje oko drevnog rimskog grada dosad je, međutim, uglavnom bilo pošteđeno borbi.

“Nije bilo izravnih napada na Leptis Magnu ili prijetnji da će ih biti”, kazao je Azedin al-Kakih, ravnatelj odjela za antikvitete u muzeju u sklopu nalazišta.

Leptis Magna je rodno mjesto Septimija Severa, rimskog cara od 193. do 211. godine koji je vojevao bitke od Iraka do Engleske (EPA – ANSA)

Prijetnje su druge vrste – manjak novca za održavanje i vladine podrške.

“Godine 2020. pokrenuli smo projekte koji su trebali biti završeni prije 50 godina, ali su arheološka iskapanja zaustavljena, a održavanje se svodi samo na površinsko”, objašnjava Al-Fakih. Priznaje i da nakon 10 godina ratovanja i uništene zemlje, vlada ima “važnijih problema”.

Velik turistički potencijal

Za vrijeme Gaddafijevog režima država je živjela od nafte, a turizma gotovo da i nije bilo. Napeti odnosi s drugim državama i sankcije također su obeshrabrivali strane turiste.

Gaddafi je turističke vize počeo izdavati 2003. godine i čak osnovao ministarstvo turizma pošto je zemlja počela sa zatopljenjem odnosa sa zapadom, ali je sve stalo 2011. kada je narodnim ustankom uz pomoć NATO-a dugogodišnji lider zbačen, a zemlja potonula u kaos.

Primirje potpisano prije godinu dana održava se i to budi nadu da zemlja može krenuti dalje.

Leptis Magnu država je oduvijek zanemarivala, iako vrijedi više od 10 naftnih izvora, tvrde upućeni (EPA – ANSA)

Inženjer Omar Hidan koji volonterski promovira Leptis Magnu vjeruje u golem potencijal za turizam.

“Leptis Magnu država je oduvijek zanemarivala, iako vrijedi više od deset naftnih izvora”, kaže taj 49-godišnjak.

Fakih se slaže. Mogla bi biti izvor velikih prihoda kad bi se njom pravilo upravljalo.

“Ovdje bi moglo biti otvoreno tisuće radnih mjesta, mogli bi doći milijuni turista i donijeti milijarde dolara. Doći će dan kad će naftni izvori presahnuti, a Leptis Magna će ostati”, rekao je Fakih.

Izvor: Agencije

Povezane

Uporedo s oživljavanjem turističkih aktivnosti nakon pandemije korona virusa pokrenuta je javna inicijativa za zaštitu bogatog kulturnog naslijeđa drevnog grada na sjeveru Italije.

06 Jun 2021
Više iz rubrike KULTURA
POPULARNO