Opera na temu holokausta bit će prikazana u Jasenovcu

Postavljanjem opere na području nekadašnjega koncentracijskog logora želi se komemorirati jasenovačke žrtve te podsjetiti na zločine koji se nikada i nigdje ne smiju ponoviti.

Opera na temu holokausta prvi put je izvedena u Zagrebu, 2018. godine (Marko Lukunić / Pixsell)

Nova hrvatska izvedba dječje opere na temu holokausta Brundibar, čiju režiju potpisuju Hrvoje Korbar i Krešimir Dolenčić, bit će prvih dana listopada četiri puta izvedena u Jasenovcu, javlja Večernji list.

Opera u izvođenju Dječjeg zbora „Zvjezdice“ nastala je u produkciji Festivala suvremenoga židovskog filma – Festivala tolerancije i Centra za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust.

Postavljanjem opere, čiju je praizvedbu hrvatska publika gledala prije tri godine, na području nekadašnjega koncentracijskog logora želi se komemorirati jasenovačke žrtve te podsjetiti na zločine koji se nikada i nigdje ne smiju ponoviti, navodi Večernji list.

Opera prikazana 55 puta u Terezinu

Bajkovita priča o Anuški i Jožici koji skupljaju novac za mlijeko bolesnoj majci, nastavlja u najavi opere zagrebački dnevnik, simbol je moći umjetnosti, ali i tragedije jer izvođena je u najgorim mogućim okolnostima.

Operu Brundibar je 1938. za židovsko sirotište u Pragu skladao češki Židov Hans Krasa na libreto Adolfa Hoffmeistera. Ni jedan od njih nije bio na njenoj praizvedbi u zimu 1942. jer su tada već deportirani u Terezin, koncentracijski logor koji je povremeno služio kao kulisa za snimanje propagandnih filmova o “humanosti nacista”.

Nakon što su u Terezinu završila i gotovo sva djeca iz praškog sirotišta, izvedbe su nastavljene i tamo i opera je u godinu dana izvedena 55 puta. Posebna izvedba održana je 1944. za predstavnike Crvenog križa koji tada nisu znali da je većina onoga što vide farsa te da je jedan od razloga zašto se Terezin činio ugodnim činjenica da je većina zatvorenika već deportirana u Auschwitz.

‘Upozorenje na opasne ideje ispod benignih maski’

Poslije te godine, podsjeća Večernji list, izvedba Brundibara snimljena je i za nacistički propagandni film Terezin: Dokumentarni film iz židovskog naselja, a svi sudionici filma odmah nakon snimanja poslani su kamionima u Auschwitz gdje je većina skončala u plinskim komorama.

Brundibar je ujedno i upozorenje da se opasne ideje često kriju ispod benignih maski, ali i poziv na odgovornost umjetnika da se suprotstave svakom zlu, pa tako i relativizaciji najstrašnijih stranica naše povijesti s kojom se nažalost sve češće susrećemo”, rekao je redatelj Hrvoje Korbar u najavi izvođenja opere, koje će biti upriličene u petak i subotu.

Opera na temu holokausta prvi put je izvedena u Zagrebu, 2018. godine, povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta.

Izvor: Agencije