Nova otkrića blizu arheološkog nalazišta Saqqare

Nove arheološke riznice nađene su u nekropoli južno od Kaira, a među pronađenim vrijednostima je i hram star više od 2.500 godina.

Drveni sarkofazi pronađeni su u 52 grobnice duboke između 10 i 12 metara (EPA)

Egipatske vlasti su izvijestile o otkriću nove arheološke riznice u nekropoli Saqqari, južno od Kaira, a među pronađenim vrijednostima je i hram star više od 2.500 godina.

Ministarstvo turizma i starina saopćilo je da je među “vrijednim otkrićima“ arheologa, koje vodi poznati egiptolog Zahi Hawass, i više od 50 sarkofaga, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Drveni sarkofazi, koji potječu iz razdoblja Novoga egipatskog kraljevstva, pronađeni su u 52 grobnice, duboke između 10 i 12 metara, saopćilo je Ministarstvo.

Hawass je kazao da je na tome mjestu pronađen “pogrebni hram kraljice Naert, supruge kralja Tetija“, te tri skladišta sazidana od cigle.

Arheološko nalazište Saqqara, gdje se nalazi više od deset piramida, drevnih hramova i groblja životinja, zapravo je golema nekropola drevne egipatske prijestolnice Memfisa, koja je uvrštena na UNESCO-ov popis svjetske baštine.

Nova otkrića tek slijede

U novembru je Egipat objavio otkriće više od 100 netaknutih sarkofaga.

Zapečaćeni drveni sarkofazi otkriveni su uz kipove drevnih božanstava, a stariji su više od 2.500 godina.

Pripadali su najvišim zvaničnicima kasnog razdoblja i Ptolemejskog razdoblja starog Egipta.

Tada je ministar turizma i starina Khaled al-Anani kazao da se u “Saqqari tek treba otkriti čitav arheološki sadržaj“.

Hawass je rekao kako bi najnovije otkriće moglo iznjedriti nove podatke o historiji Saqqare u razdoblju Novog kraljevstva, između 16. i 11. stoljeća prije nove ere.

Predmeti su otkriveni nedaleko od piramide u kojoj je pokopan faraon Teti, prvi vladar Šeste dinastije Starog kraljevstva.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada