Priče o borbi pojedinaca za ljudska prava na AJB DOC-u

Insert iz filma 'Na liniji fronta' (Screenshot)

Treće izdanje AJB DOC Film Festivala, koje će biti održano od 11. do 15. septembra u prilagođenom formatu, donosi 18 dokumentarnih filmova – 10 u takmičarskoj selekciji, pet u selekciji AJB Prikazuju i tri u sklopu programa Last Minute Cinema.

U sklopu Takmičarskog programa bit će prikazan film Na liniji fronta njemačkog reditelja Marka Wiesa, koje prati novinarku Mariju Ressu i njen tim s platforme Rappler na Filipinima koji se bore protiv nasilnog predsjednika, odgovornog za pogubljenje desetaka hiljada ljudi uz pomoć odreda smrti te za pretvaranje države u diktaturu.

Mariju je, zbog njene borbe za očuvanje demokratije magazine Time 2018. proglasio osobom godine.

Wiese je duže od godinu pratio Mariju i njene kolege, dok su se suočavali s prijetnjama po život i posao, a uvid u stvarni “rat protiv druge” filipinskog predsjednika Duterteta pružaju žrtve rata, ključni političari koji se skrivaju i pripadnici odreda smrti.

Film će biti prikazan u petak, 11. septembra, u 21:30 sati.

Priču o borbi pojedinca za ljudska prava i promjene nabolje donosi i rediteljica Molly Stuart ostvarenjem Ne u moje ime, kojim je dokumentovana priča o mladoj Jevrejki koja tragajući za istinom o palestinsko-izraelskom sukobu prkosi zakonu.

Devetnaestogodišnja Atalya Ben-Abba, poput svih mladih u Izraelu, mora služiti vojni rok. No, za razliku od većine, ona propituje vojne prakse svoje zemlje te u borbi za pravdom odbija služiti vojni rok, zbog čega je šalju u zatvor. Njena hrabrost motiviše ljude u njenoj okolini da razmotre vlastite političke stavove i pronađu snagu za promjene.  

Film će biti prikazan u nedjelju, 12. septembra, u 18 sati.

Izvor: Al Jazeera