Preminuo oskarovac Jiri Menzel

U filmovima je kombinirao humanistički pogled na svijet sa sarkazmom i provokativnim temama (EPA)

Poznati češki filmski i pozorišni režiser, oskarovac Jiri Menzel preminuo je u 82. godini, objavila je u nedjelju navečer njegova supruga Olga na svojoj Facebook stranici.   

Menzela je proslavio njegov prvi dugometražni film Strogo kontrolirani vozovi iz 1966., za koji je osvojio Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma. 

Za Oscara je 1986. nominirana i njegova popularna komedija Selo moje malo, a brojni drugi njegovi filmovi postali su klasici za češke gledatelje i režisere.

U filmovima je kombinirao humanistički pogled na svijet sa sarkazmom i provokativnim temama te je bio važan sudionik češkog novog vala. Poput ostalih redatelja njegove generacije, Menzel je imao problema s komunističkim vlastima.

Zabranjeni filmovi

Zbog  provokativnosti njegova satira Ševa na koncu, snimljena 1969., bila je zabranjena do 1990. i prikazana je tek nakon pada Berlinskog zida.

Ostali poznati filmovi su mu Zločin u djevojačkoj školi (1965.), Hirovito ljeto (1968.) i Služio sam engleskog kralja (2006.).

U Hrvatskoj je poznat i po režiji predstava Nemoćnik u pameti i Budala za večeru u zagrebačkom kazalištu Komedija.

Na Dubrovačkim ljetnim igrama 80-ih je postavio Hamleta, a 1990. u Teatru ITD režirao je s Ivicom Boban Machiavellijevu Mandragolu. 

Izvor: Agencije