Predstavom ‘Nije to to’ počeo jubilarni 60. MESS

Predstava Sarajevskog ratnog teatra "Nije to to" imat će četiri igranja, uz ograničenja i epidemiološke mjere (MESS)

Predstava “Nije to to” slovenskog reditelja Tomija Janežića otvorila je program cjelogodišnjeg jubilarnog 60. Internacionalnog teatarskog festivala MESS. 

Festival MESS bit će održan u potpuno novom formatu i trajat će godinu dana uz centralnu temu “Nostalgija za budućnošću”. Nova realnost, kreirana uslijed pandemije, te smanjenje budžeta, uslovili su da organizatori odluče da svakog mjeseca, od septembra 2020. do kraja septembra 2021, publici predstave sadržaje koji su trebali biti održani od 1. do 9. oktobra.

Predstava Sarajevskog ratnog teatra “Nije to to” imat će četiri igranja, uz ograničenja i epidemiološke mjere, što podrazumijeva maksimalno 35 osoba u publici po igranju.

Termini predstava će biti najavljivani svakog mjeseca s obzirom da sve zavisi od situacije u zemljama odakle dolaze glumci i reditelji.

Naglašavajući veliko zadovoljstvo što će predstava igrati u okviru 60. festivala MESS, reditelj Tomi Janežić poželio je uzbudljiv, inspirativan i značajan festival kao što je to, prema njegovim riječima, MESS uvijek i bio.

“Za mene je ovo sasvim posebna predstava. Jedan od razloga je i to da je rađena u Sarajevu i osjećam je kao nešto što je u nekom smislu vezano i posvećeno Sarajevu. Zahvalan sam na toj prilici i zahvalan sam da je MESS dio toga. Jedva čekam predstavu koju ću nadam se pratiti online i veselim se impresijama mnogih dragih ljudi koji će nadam se biti tu”, rekao je ranije Janežić te izrazio žaljenje da okolnosti ne dozvoljavaju da Festival bude susret kakav to obično bude.

‘Nostalgija za budućnošću’

Iako su se nekoliko puta mijenjali planovi, direktor Internacionalnog teatarskog festivala MESS Nihad Kreševljaković je istakao zadovoljstvo što će Festival otvoriti upravo ova predstava i da će ipak kako je to nekada bilo zamišljeno u martu kada je program objavljen prvi put, Festival započeti sa predstavom nastaloj u Bosni i Hercegovini.

“Moto koji smo ranije najavili, ‘Nostalgija za budućnošću’, ostaje kao naša želja za budućnošću kada će sve biti drugačije, kada će nas poslovi kojima se bavimo puno više ispunjavati srećom, a ne konstantnom zebnjom. Suočeni s posljedicama pandemije, kako zdravstvenim rizicima, tako i finansijskim poteškoćama, ekipa MESS-a pronašla je inovativan pristup da 60. MESS ipak učine posebnim događajem”, rekao je Kreševljaković.

Predstava je nastala u koprodukciji Scene MESS, Sarajevskog ratnog teatra, Beogradskog dramskog pozorišta i Kraljevskog pozorišta Zetski dom, a uloge ostvaruju glumice iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore: Selma Alispahić, Maja Salkić, Emina Muftić, Amila Terzimehić, Jelena Laban, Karmen Bardak, Maja Ranđić i Dunja Stojanović. Koreografiju i scenografiju predstave radila je Katja Legin, scenografiju Branko Hojnik, kostimografiju Marina Sremać dok su asistenti režije bili Mirjana Medojević, Gabrijel Lazić i Benjamin Konjicija. Za fotografiju je bio zadužen Dženat Dreković, saopćili su organizatori.

Izvor: Agencije